Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi sve češći

Vukovi SIJU STRAH u dalmatinskoj Zagori: 'Od njih se ne može živjeti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok država tvrdi da je broj vukova iz godine u godinu sve manji, stanovnici dalmatinske Zagore ne misle tako.

Boje se za svoj život, napadi vukova su, kažu, sve češći pa traže hitno rješavanje problema s dozvolom za odstrel.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Joško svoje ovce čuva u staji jer vuk vreba iza svakog grma. 'Od njih se ne može živjeti. To je 15 puta više nego što se može imati od njegove populacije', kazao je Joško Pejković.

Magarac Miško i stado ovaca ne idu na ispašu bez Joška kojemu su vukovi nedavno zaklali stado. 'Prije mjesec dana usred bijela dana bili smo s pastirima čuvali ovce - četri koze, dva jarca i pse su mi zaklali u boksovima', požalio se.

Hrabra Imoćanka golim rukama napala vuka!

Zbog manjka prirodnoga plijena, vuk napada domaće životinje, ali i ljude. Lovci upozoravaju, treba hitno dopustiti veći odstrel. 'Ne može vuk na području čitave Hrvatske uživati zaštitu jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravilima deklaracijama i tako dalje. Na području zaštićenih dijelova prirode kao što su nacionalni parkovi, vuk treba uživat strogu zaštitu', kazao je lovac Radoslav Bekavac.

U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno tek 177 vukova što je najmanji broj od 2005. godine. Procjenjuje sa da im je na godinu potrebno oko sedam tona mesa.

Njihov broj se u 2013. smanjio u odnosu na 2012. Za naknadu štete od vuka u 2012. isplaćeno je 2,2 milijuna kuna, a zaprimljeno je 1.708 zahtjeva. Sukladno Planu upravljanja vukom cilj je održati populaciju vuka u redu veličine od 200 do 220 jedinki. Ove sezone nije dopušten odstrel vukova.

Odstrel želi Joško. On smatra da je vukova znatno više. 'Toliko su gladni da jednostavno ne vidim kraj, nešto se mora hitno poduzeti', kazao je. Jer već sutra, kaže Joško, za njegove koze može biti kasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene