Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupili 690.000 potpisa

Vukovarski Stožer očekuje raspisivanje referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara očekuju da Vlada raspiše referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma, za što je Stožer lani u studenom i početkom prosinca prikupio 690.000 potpisa, i to u roku od 90 dana od dana predaje potpisa, sukladno praksi u EU.

Izjavio je to na današnjoj konferenciji za novinare član vukovarskog Stožera zadužen za pravna pitanja, Vlado Iljkić, podsjetivši da su članovi Stožera potpise za referendum u Hrvatski sabor predali 13. prosinca prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi uspjeh Mostova inicijativa ''Odlučujmo zajedno'' ima dovoljno potpisa za referendum: ''Pozivamo Vladu Republike Hrvatske...'' Slika nije dostupna S njima se ne slažem, ali... Premijer Milanović: Ne smije se opstruirati 750.000 potpisa

Iljkić je rekao kako su iz Stožera ministru uprave Arsenu Bauku prije neki dan uputili pismeni zahtjev da ih službeno obavjesti koliko potpisa je potrebno za raspisivanje referenduma.

Novinarima se obratio i hrvatski branitelj Predrag Mišić, inače srpske nacionalnosti, koji je krajem siječnja razbio dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske Policijske postaje.

Mišić je naglasio da je to učinio kako bi privukao pozornost javnosti nakon što "mediji nisu objavili njegovu izjavu" u kojoj se protivi postavljanju dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru, a koju je, kako je kazao, nekoliko puta davao "vodećim medijima" u Hrvatskoj.

"Svojim činom nisam htio nikoga uvrijediti niti dizati tenzije već upozoriti da nas ima koji drugačije razmišljamo, mislimo i osjećamo", kazao je hrvatski branitelj Predrag Mišić.

Stožer poziva Bauka da kaže koliko potpisa treba za referendum o ćirilici

Predsjednik vukovarskog Stožera Tomislav Josić zaključio je kako Mišićev postupak razbijanja čirilićne ploče svjedoči da u Vukovaru ima pripadnika srpske nacionalne manjine koji razmišljaju drugačije nego Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Vlado Iljkić smatra da se u zadnje vrijeme "ponovno zlouporabljava referendumsko pitanje Stožera", a da se "narod uvjerava kako do referenduma ne može, niti smije doći".

Kako tumači, raspisivanjem referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma neće doći do ugrožavanja prava niti srpske, niti ostalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, poglavito ne onih čija su prava osigurana međudržavnim ugovorima i lokalnim statutima.

Pojasnio je kako se predloženom promjenom mijenja samo uvjet za ostvarivanje prava po osnovi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, na način da se propiše kako pravo na ravnopravnu uporabu manjinskog jezika i pisma ima ona manjina čijih je pripadnika u nekoj zajednici najmanje 50, a ne 30 posto, kao što je sada predviđeno. I - istaknuo je - ništa više od toga.

Naglašava kako referendumsko pitanje "Jeste li za to da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma, kojim se služe pripadnici nacionalne manjine, ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovnika takve jedinice", Stožer nije mogao ograničiti samo na područje Grada Vukovara, jer bi time pripadnike srpske nacionalne manjine u Vukovaru doveo u diskriminirajući položaj u odnosu na pripadnike te manjinske zajednice u ostalim dijelovima Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene