Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Vukovarska trojka' žali zbog zločina na Ovčari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vukovarska trojka' - Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić izrazili su u obraćanju sudskom vijeću Haškog suda na kraju suđenja žaljenje zbog pokolja na Ovčari u kojem je prije više od 15 godina pobijeno 260 zarobljenih Hrvata odvedenih iz Vukovarske bolnice.

'Postavlja se suštinsko pitanje - Zašto se dogodila Ovčara?... Mogu samo da izjavim da mi je žao', izjavio je pukovnik Mrkšić izražavajući poimence žaljenje zbog stradanja njegovih zapovjednika i vojnika, običnog naroda, građana Vukovara, ali i branitelja Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruge za ljudska prava: Presuda nova viktimizacija žrtava Slika nije dostupna Pismo premijera Sanadera glavnom tajniku UN-a

Kapetan Radić kratko je rekao kako žali zbog žrtava i odbacuje tvrdnje prema kojima je sudjelovao u zločinu.

Major Šljivančanin izrazio je žaljenje 'zbog svih žrtava vukovarske tragedije' i osudio počinitelje koji su nanijeli 'svome narodu zlo, a obiteljima žrtava tugu i nesreću'.

Šljivančanin je prije toga održao patetično izlaganje o raspadu bivše SFRJ koje je zaključio riječima: 'Nećete pokolebati moju ljubav prema Jugoslaviji i svim njezinim narodima'.

Požalio se sudskom vijeću kako za njega nema veće kazne od gubitka vlastite države, vojnika, naroda i neistina koje su o njemu izrečene poručivši kako su u vrijeme bivše SFRJ za njega Hrvati i Hrvatska - bili njegov narod i zemlja.

Citirajući odredbe Ustava SFRJ koji je definirao ulogu oružanih snaga u zaštiti suvereniteta i integriteta Jugoslavije, Šljivančanin je poručio da se 'u tom tamnom vilajetu tragičnog arhetipa pokazalo - ako poštuješ Ustav - kajat ćeš se'.

Raspravno vijeće je najavilo kako će presuda biti donesena 'u dogledno vrijeme'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene