Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne poštuju odluku Ustavnog suda'

Vukovar: Stožer podnosi kaznenu prijavu protiv Milanovića, Ostojića i Bauka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara podnijet će kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ministra uprave Arsena Bauka i predstojnika županijskog Ureda državne uprave Gorana Bošnjaka te "nepoznatih supočinitelja" zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda o postupanju s postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

Snježana Patko, članica Stožera, je na konferenciji za novinare u petak u Vukovaru kazala kako se prijave, koje Stožer namjerava podnijeti tijekom dana, odnose na kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te nepoštivanje sigurnosnih mjera.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"Evidentno je da Zoran Milanović, Ranko Ostojić, Arsen Bauk i Goran Bošnjak ne poštuju odluku Ustavnog suda te se svojim ponašanjem i djelovanjem, a ignorirajući odluku najvišeg pravosudnog tijela jedne države, stavljaju iznad njih", istaknula je Patko. Za spomenute državne dužnosnike rekla je i kako svojim ponašanjem direktno uzrokuju oblik ustavne krize u demokratski uređenoj državi, a na štetu njezinih državljana.

"Nadamo se da će državna odvjetništva žurno reagirati i razmotriti ovu kaznenu prijavu, te se očitovati i postupiti u istom vremenskom roku kao i protiv osoba koje su skinule protuzakonito postavljene ploče 23. rujna - za samo desetak dana", poručila je Patko. Dodala je kako će kaznena prijava biti predana Državnom odvjetništvu, Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru i Zagrebu te Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Vukovar: Četvorica optuženih za skidanje ploča ne osjećaju se krivima

Ustavni sud je sredinom kolovoza odlučio da se neće održati tzv. referendum o ćirilici, koji je prikupljanjem potpisa inicirao Stožer, a Vladi je odredio rok od godinu dana da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, kojim treba urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad lokalna predstavnička tijela ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu. Tijekom tih godinu dana, poučio je Ustavni sud, Vlada ne smije prisilnim mjerama provoditi odredbe važećeg zakona u Vukovaru.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić je na konferenciji za novinare u petak uputio apel hrvatskoj javnosti na mirno i dostojanstveno obilježavanje skorašnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. "Kolona sijećanja je bila uvijek samo jedna te će tako i ostati", poručio je i sve one koji će toga dana doći u Vukovar pozvao na mir i dostojanstvo.

"Svi mi koji 18. studenoga hodamo stopama žrtve, boli i smrti ne možemo i ne smijemo biti podložni nametnutom političkom poretku. Pred žrtvom smo svi jednaki", naglasio je. Građane Vukovara koji se nalaze na bilo kojoj upravljačkoj poziciji u državi, županiji i gradu Vukovaru, Josić je pozvao da 18. studenoga budu "samo i isključivo hrvatski državljani, bez ikakve pozicije".

Josić je medije pozvao da mikrofone, kamere i pera posvete isključivo žrtvi i preživjelima "vukovarskog holokausta, a ne politikanstvu", apelirajući na hrvatsku javnost, medije i javne osobe da "prestanu sa sijanjem nemira i sotoniziranjem žive žrtve Vukovara i da odšute s prepucavanjem o žrtvi Vukovara i žrtvi Hrvatske".

U ime Stožera izrazio je žaljenje zbog istupa predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina, koji je nedavno neprimjerenim ocijenio ono što se u Vukovaru događalo prošle godine kada je predstavnicima državnoga vrha onemogućeno pristupanje Koloni sjećanja. Josić je Vulina prozvao da inzistira na političkom poretku u Koloni sjećanja te da to "duboko vrijeđa žrtvu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene