Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Oslobođeni optužbi za ratni zločin zbog nedostatka dokaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon samo tri ročišta, sudsko vijeće Županijskog suda u Vukovaru pod predsjedanjem Ante Zeljka nepravomoćnom presudom oslobodilo je zbog nedostatka dokaza Živka Opačića i Milana Bjedova optužbi da su tijekom 1991. i 1992. godine u Sotinu nedaleko Vukovara počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Opačića (1954.) se teretilo da je tijekom okupacije Sotina iz kuće Ivana Matijaševića odveo Tomislava Marinovića, kojem se nakon toga izgubio svaki trag, da je sudjelovao u pljački mještana hrvatske nacionalnosti, u odori neprijateljske vojske i naoružan bio nazočan protjerivanju Hrvata iz Sotina 27. prosinca 1991. godine, te da je vodio na prisilni rad Denisa Tolpa.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

Bjedova (1952.) je optužnica teretila da je zajedno sa još jednom osobom došao u kuću Mande Skeledžić i tukao njezina sina Andriju Novosela.

Također ih se obojicu optuživalo da su tijekom okupacije Sotina od 10. listopada 1992. godine do travnja 1992. godine prihvatili okupacijsku vlast, sudjelovali u osnivanju tzv. štaba teritorijalne obrane i mjesnih vlasti, te sudjelovali u donošenju odluka i provedbi sustavnog fizičkog i psihičkog zlostavljanja Hrvata u Sotinu.

Bili su optuženi i da su Hrvate odvodili u nepoznatom pravcu, pa su stoga odgovorni za sudbinu ukupno 34 osobe hrvatske narodnosti iz Sotina koje se vode na popisu zatočenih i nestalih.

Obojica optuženika nalazila su se od svibnja 2006. godine u pritvoru osječkog zatvora, te su bila nazočna suđenju koje je počelo 12. srpnja. Pritvor im je danas ukinut te su pušteni na slobodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene