Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položeni vijenci

Vukovar: Obilježena 21. obljetnica sloma obrane Lušca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod Spomen križa na Lušcu zapaljene su svijeće te su položeni vijenci povodom 21. obljetnice sloma obrane tog vukovarskog naselja.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomen križa na Lušcu te molitvom za žrtve agresije bivše Jugoslavenske armije i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar 1991. godine, danas je obilježena 21. obljetnica sloma obrane vukovarskog gradskog naselja Lužac.

Nakon što su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe 2. studenoga 1991. godine okupirale Lužac, ubijeno je 59 hrvatskih branitelja i civila ovoga vukovarskog naselja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Ivan Ćurić, Mira Komunicki, Ilija Martić i Mato Vuidaković poruka državnom vrhu U gradu s tisućama žrtava oni se svađaju, a drugi oplakuju svoje najmilije: "Vrijeđa to... Za što su ljudi ginuli?"

>> Vukovar: Sjećanje na poginule branitelje i civile

U spomen na njihovu žrtvu vijence su podno Spomen križa položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Molitvu za žrtve molio je župnik župe sv. Josipa radnika iz gradske četvrti Borovo naselje fra Vjenceslav Janjić. Prigodni program izveli su učenici nižih razreda vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Srpskom okupacijom Lušca započeo je i slom obrane Vukovara. Bivša JNA i srpske paravojne postrojbe s Lušca su izbile na Priljevo i rijeku Dunav, razdvojen je Vukovar od gradske četvrti Borovo naselje, a branitelji te četvrti odvojeni su od branitelja Vukovara.

Do sloma obrane Vukovara i srpske okupacije došlo je 16 dana kasnije, 18. studenoga, nakon čega su uslijedili masakri hrvatskih branitelja i civila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene