Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga i nevjerica

Presudu dočekali u suzama: 'Ubijeni, razrušeni, nestali, po logorima bili, i nitko nije kriv!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarske majke, obitelji nestalih i žrtve silovanja u suzama su dočekale presudu iz Haaga.

Očekivale su, kažu, da će Srbija biti osuđena za zločine koje je počinila na teritoriju Hrvatske. Presudu smatraju nepravednom, samo im je, kažu, otvorila nove rane. Nekoliko tisuća ubijenih i nestalih u ovom gradu ostalo je opet bez prava na pravdu, poručili su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpredsjednik srbijanske vlade 'Ukoliko ste tema u Hrvatskoj, to može donijeti neke političke bodove' Slika nije dostupna HRVATSKA 15 GODINA POSLIJE Tko je donosio odluke o hrvatskoj tužbi - 58 političara, špijuna, odvjetnika, diplomata

'Devet u obitelji članova imam ubijenih, zar to nije dokaz? Hoće li se naći moj sin, hoće se naći kazna za njega? nisam dočekala, niti ću dočekati', kaže Kata Gombović iz Udruge Žene u Domovinskom ratu.

Osim što su same pretrpjele ratne strahote, ostale su bez najmilijih, a mnogi od njih ni dan danas nisu pronađeni.

'Ovom presudom nisam zadovoljna jer su mi za vrijeme rata ubili muža, muž i tata su zakopani u dvorištu, brat i bratić do danas nisu nađeni, i ovo je žalosno ovakva presuda, nemam riječi', kaže Đurđica Pankas, žrtva silovanja iz 1991. godine.

'Sram ih bilo ljudi nema nigdje, poubijani, nigdje nikog i nitko nije kriv, nije genocid, pa šta je onda nije mi jasno, prestrašno', kaže Ružica Barbarić, također jedna od žrtava silovanja.

Koliko im je teško pala presuda riječima ne mogu opisati. Rane su im ponovno otvorene.

Jedna od vukovarskih majki, Marija Šestan kaže 'Mi nismo očajni, mi smo zgroženi, nismo to očekivali, znači više ništa ne vrijedi. Ubijeni, razrušeni, nestali, po logorima bili i nitko nije kriv.'

Presuda je neprihvatljiva i svima koji su bili zatočeni u srpskim logorima.

'Okupacijom Vukovara oni su odlučivali o životu i smrti pojedinaca i svih koji su bili na ovim prostorima', kaže Danijel Rehak, jedan od članova Hrvatskog društva srpskih logoraša.

Za zločine, boje se, nikad nitko ni neće odgovarati.

VIDEO Dvosatno obrazloženje suda zašto nije bilo genocida

Nevjerica u Škabrnji

Objava presude s nevjericom je dočekana i u Škabrnji, u kojoj je u samo jednom danu pogubljeno 48 civila i 15 branitelja. U mjestu u kojem ne postoji obitelj koja nije nekog izgubila, stanovnici su razočarani i ogorčeni. Tvrde da je sud današnjom odlukom izjednačio agresora i žrtvu. Ističu i da je Škabrnja, koja je bila sravnjena sa zemljom, izgubila i posljednju nadu u pravednost.

'Nadala sam se i imala sam vjeru i u pravosuđe, ali taj sud više nije za nikoga, za ništa', kaže Milka Vicković iz Škabrnje, kojoj je pozlilo čim je čula presudu.

'Sve je naopako za nas i tužno. Izgubio sam sina. Izgubio sam ženu', dodaje Stojan Vicković.

Zapovjednik obrane Marko Miljanić kaže 'oni koji su izgubili po 13 ili 14 članova svoje obitelji ovde u Škabrnji, od starice od 90 godina do onoga djeteta, ako to nije genocid, ja ne znam što bi bio genocid i što se smatra pod genocidom'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene