Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivacija novih slučajeva

Vukčević: Imamo nove dokaze za zločine u Oluji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da će, nakon pravomoćnosti presude u Haagu protiv hrvatskih generala, aktivirati predmete povodom zločina izvršenih u 'Oluji'.

On je najavio i otvaranje šest novih slučajeva na osnovu dokaza koje srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine posjeduje. Srpsko tužiteljstvo će, također, od Haaga zatražiti da im dostavi dokaze iz predmeta protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, javlja B92.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina i Mladen Markač na vojnoj vježbi (Foto: Dnevnik.hr) Došao i Penava Gotovina i Markač promatrali završni dio vojne vježbe Velebit 18 Odlikovani Gotovina i Markač (Dnevnik.hr) Obljetnica ''Oluje'' Odlikovani generali Ante Gotovina i Mladen Markač: ''Izvojevali ste pobjede važne za Hrvatsku''

Ovi predmeti pokreću se sada jer je haaški sud, u skladu s pravilima međunarodnog prava, imao primat za krivični progon i zato se čekala pravomoćna presuda. Vukčević je istaknuo da su dokazi izvedeni na suđenju relevantni i mogu doprinijeti utvrđivanju istine u zločinima izvršenim tijekom 'Oluje' koje Haški sud nije razmatrao.

>> Haško tužiteljstvo: Nećemo se žaliti na odluku o Gotovini i Markaču

Također je napomenuo da je u slučaju hrvatskih generala na haškom sudu napravljen propust, jer nisu pribavljeni 'topnički dnevnici' u kojima su se nalazili artiljerijski izvještaji u kojima su bili navedeni ciljevi hrvatske vojske.

>> Vukčević: Imamo snimku zločina u Dvoru

'Veliki propust, s pozicije tužitelja, je to što nisu pribavljeni topnički dnevnici u kojima su artiljerijski izvještaji. Mislim da je to bit', rekao je Vukčević. Dodao je da je s hrvatskim Tužiteljstvom za ratne zločine suradnja do sada bila 'sjajna', ali da ne zna kako će se ona dalje odvijati.

Podsjetimo, savjetnik glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, Frederic Swinnen, rekao je da haško Tužiteljstvo neće tražiti reviziju odluke Žalbenog vijeća koje je oslobodilo generale Gotovinu i Markača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene