Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Začinio komunikacijsku politiku

Vujčić Vladi nametnuo autoritet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je Rohatinski čuvao tečaj, tako će i njegov nasljednik Vujčić. No osim kontinuiteta monetarne politike Boris Vujčić nastavlja i komunikacijsku politiku svog prethodnika. Čak ju je začinio novom snažnom dodanom vrijednošću.

Izjave na dnevnoj bazi Vujčić ne daje. Rijetko ga možete vidjeti na TV-u. Iako bismo mi novinari voljeli da je suprotno. I da nam je na raspolaganju pred mikrofonima kao ministri Čačić i Linić. No Vujčić ima sasvim drukčiju taktiku. Naravno i sasvim drukčiju poziciju ekonomskog djelovanja. No rijetkost njegovih nastupa (kao i kod Rohatinskog) guvernerovim porukama zapravo i daje pravu snagu. Govor guvernera Borisa Vujčića na Ekonomskom fakultetu bio je sjajan. Čak je bio i konkretniji od Rohatinskog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Godina mandata: Puno poteza, malo rasta Slika nije dostupna Pad rejtinga Vrijeme suočavanja s bolnom istinom

Jasne i sadržajno prave poruke poslao je na prave adrese. Struktura govora bila je pažljivo smišljena. Generalni zaključak: rasli smo na posuđenom novcu - to je gotovo zauvijek - sada možemo rasti samo na priljevu stranih investicija - i svu ekonomsku politiku treba podrediti tome! Fenomeni nastupa bivšeg i sadašnjeg guvernera svode se na formulu: "Šutim i radim, ali kada progovorim razvaljujem po svima".

Kroz njihove govore uvijek je prožet kontekst općeg društvenog značaja ekonomske politike. Krivci za određene promašaje jasno su prozvani. Moguće posljedice pogrešnih politika realno su ocrtane. Nema katastrofiranja, ali upozorenja su obojena u razinu alarmiranosti kakvu makroekonomska situacija i zaslužuje. Vujčić je nasljeđivanjem Željka Rohatinskog dobio težak zadatak.

>> Strah od rizika gori od krize

Došao je nakon čovjeka koji je imao nevjerojatno pozitivan imidž u javnosti. Čovjeka koji je slovio kao najveći gospodarski autoritet u državi. Čovjeka koji je imao određenu vrstu karizme usprkos, ili možda čak i zahvljujući, svojoj naglašenoj govornoj mani koja mu nikad nije predstavljala problem u karijeri.

No Vujčić je zato znao da mora pokazati još veći autoritet. I još veću neovisnost od izvršne vlasti. Svojim prvim snažnim kritičkim govorom to je i uspio. Zvuči nepretenciozno i simpatično, a istovremeno šalje ozbiljne poruke. Govori normalno i razumljivo te barata silnom količinom akumuliranog znanja. I što je najvažnije, ne boji se reći ono što misli. A misli da nas mogu spasiti samo strane investicije. I da nam trebaju radikalni potezi da ih dovedemo. I to je to.

Vlada je na potezu da to ostvari inače će nam standard života biti nizak sljedećih godina. Ako uspijemo, možda počnemo živjeti dobro kao Slovaci. Pogledajte malo sljedeće ljeto kakvim automobilima dolaze na more. Sve će vam biti jasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene