Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Beogradu

Vučić obećao Pupovcu dva milijuna eura za srpske centre u Vukovaru i Kninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će pomoći obnovu i uređenje Srpskog doma u Vukovaru i Srpskog centra u Kninu sa dva milijuna eura, najavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić se u Beogradu sastao s predsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem i obećao pomoć u realizaciji te inicijative čelnika hrvatskih Srba.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

Srbija je spremna o odnosima dviju država razgovarati s hrvatskim dužnosnicima i pomagati srpsku zajednicu u Hrvatskoj, priopćio je Vučićev ured.

Dvojica dužnosnika razgovarala su o položaju Srba u Hrvatskoj te političkim i gospodarskim odnosima Beograda i Zagreba.

Pupovac je istaknuo važnost unaprijeđenja odnosa dviju država u aktualnim regionalnim i političkim prilikama, te potrebu otvorenije i konkretnije međudržavne suradnje, stoji u priopćenju.

Vučić se u petak sastao i s predstavnicima Srba s Kosova, poručivši kako je jedinstvo kosovskih Srba ujedno i "pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

''Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća zahvalio jе prеdsjеdniku Vučiću na podršci u rješavanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Pupovac jе istakao važnost unaprijеđеnja odnosa Srbijе i Hrvatskе u današnjim regionalnim i političkim prilikama, kao i otvorеnijе i konkrеtnijе suradnjе dviju zеmalja.

Prеdsjеdnik Vučić ponovio jе sprеmnost Srbijе da o odnosima dviju zеmalja razgovara s hrvatskim dužnosnicima'', stoji u priopćenju ureda srpskog predsjednika.

Iako danas Vučić izražava spremnost na dijalog s hrvatskim političarima, nedavne izjave samo su dolile ulje na vatru ionako zaoštrenih odnosa. Srbijanski predsjednik se jučer u prigodi posjeta jednoj tvornici našao na istom mjestu s osuđenim ratnim zločincem Veselinom Šljivančaninom. Burno je reagirao na pitanje je li to neprimjereno. Spomenuo je i generala Gotovinu.

Reakcije iz Hrvatske

''General Gotovina je heroj rata, koji se uvijek ponašao humano i postupao u ratu i on je kao što znamo oslobođen u Haagu, tako da bilo kakva usporediba s njim je neukusna i neprihvaltjiva'', rekao je Miro Kovač, HDZ.

''Svakako ne mislim da je to primjereno, dapače mislim da je to neprimjereno i pokazuje da u stvari Vučić intimno stoji iza te politike, a možda i službeno, iza te politike koju je provodio Šljivančanin u Vukovaru i Hrvatskoj'', kaže Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a.

Umirovljeni general Mladen Markač iz Zadra je odgovorio srbijanskim dužnosnicima te podsjetio na početke Domovinskog rata. Napomenuo je da je Srbija izvela agresiju na Hrvatsku te da je Hrvatska iz Domovinskog rata izašla kao pobjednik. Ipak, naveo je kako u Domovinskom ratu nismo pobijedili srbijansku politiku koja je, kako kaže, i danas neprihvatljiva. Osvrnuo se i na današnji posjet Milorada Pupovca Srbiji i napomenuo da Hrvatska neće prihvaćati njihova pravila.

''Imamo pojedine ljude iz Hrvatske koji odlaze u Srbiju, primaju instrukcije, vraćaju se kod nas u Hrvatsku koji smo pobjednici u Domovicnskom ratu i željeli bi da mi živimo po njihovom, e to više ne ide jer smo mi slobodna i međunarodno priznata RH'', rekao je Markač. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene