Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Visoke temperature

Vrućine se nastavljaju, u četvrtak 35 stupnjeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je počeo tjedan ekstremnih vrućina. U većini krajeva temperatura se nije spuštala ispod 30 stupnjeva. Mnogi su građani tražili osvježenje. Sretniji su bili uz more, a oni drugi u klimatiziranim prostorima ili u gradskim parkovima.

Bez boce vode, kape i sunčanih naočala danas se nije moglo izaći na ulicu. U 13 sati u zagrebačkom parku Zrinjevac živa na termometru skočila je čak do 34 stupnja. Bijeg od vrućina tražio se na razne načine. U hladovini parkova, umivanjem u fontanama, ili osvježenjem uz sladoled.

Pročitajte i ovo Ilustracija ruše se rekordi Paklene vrućine siju smrt! Rekordne temperature odnijele 50 života u dvije zemlje Pomama za klima uređajima, ilustracija - 3 sve su naprednije Spas kod paklenih vrućina: Reporter Dnevnika Nove TV provjerio cijene i modele, ali i potencijalne opasnosti klima-uređaja

Novo jutro bit će toplo. U unutrašnjosti će se najčešće mjeriti između 17 i 20 stupnjeva, u gorju oko 15, dok se temperatura na Jadranu ni tijekom iduće noći najvjerojatnije neće spustiti ispod 20, a ponegdje na jugu opet ni ispod 23 stupnja. Bit će vruće, još više nego danas, najviša dnevna temperatura očekuje se uglavnom između 32 i čak 34 stupnja. Sunčano te još više vruće bit će osobito u srijedu i četvrtak kad se mjestimice na kontinentu očekuje i 35 stupnjeva.

>> UV indeks u cijeloj zemlji VRLO VISOK, primjereno se zaštitite!

Obzirom na najave visokih temperatura ovoga tjedna, koje će se prema prognozama penjati sve do + 35 Celzijusa, iz Ministarstvo zdravlja su izdali priopćenje, kojim pozivaju građane na oprez.

- izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati
- ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u parkiranom vozilu
- izbjegavajte naporan fizički rad
- pijte redovito i dovoljno tekućine te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera
- jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama
- rashladite tijelo - tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi
- rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću
- nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala
- stavite šešir širokog oboda ili kapu te sunčane naočale

Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima da se pridržavaju preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te da, u slučaju potrebe, pomoć potraže putem Hitne pomoći na broj 194 ili Centra 112. Iz Ministarstva također upućuju građane da nazovu i posjete obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene