Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni kupci u trgovinama

Drastična poskupljenja vidljiva na policama. Severu se jedna ideja posebno svidjela: "Čini mi se vrlo zgodno"

Aktualno Galerija Krešimir Sever Krešimir Sever Foto: Dnevnik Nove TV Cijene mesa Cijene mesa Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 3 Namirnice - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Namirnice - 2 Namirnice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Namirnice - 1 Galerija 1/5 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je velike trgovce hoće li doći u utorak na sastanak te jesu li spremni snižavati cijene određenih namirnica.

Hoće li vas na blagajni iznenaditi nižim cijenama - trgovci ne otkrivaju.
Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je svih deset velikih trgovačkih lanaca, a tek su četiri odgovorila da su pozvani na sastanak. Neki nisu odgovorili ni hoće li na taj sastanak doći.

Neslužbeno - neki trgovci snižavanju cijena - nisu skloni. Kažu da su proizvođači krivi za visoke cijene, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

U samo sedam mjeseci kelj je skuplji za 96 posto, mrkva za 86 posto, crveni luk 71 posto, a krumpir 50 posto. Ako pak gledamo suhomesnate proizvode, razlike u cijenama su još veće. Kilogram čajne kobasice skočio je za tri eura. Mortadele za 1,88, a šunke u ovitku za 1,61.

Tajni kupci od uvođenja eura redovito obilaze trgovine. "Ono što kroz cijeli projekt tajni kupac pratimo je poskupljenje bijelog kruha kroz 20, 30 centi, a to je nešto što zabilježimo gotovo svaki mjesec. Gotovo je nemoguće zaokružiti tu potrošačku košaricu bez obzira radi li se o socijalno osjetljivim skupinama ljudi ili ljudima koji su u radnom odnosu. Ovo je udar koji se ne može povezivati s inflacijom", rekla je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Španskom - 2 Sudar na križanju VIDEO/FOTO Prometna nesreća u Zagrebu: Vatrogasci izvlačili ženu iz automobila

Sever: "Čini mi se vrlo zgodno"

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a bio je gost u Dnevniku Nove TV, se osvrnuo na trgovce i porast cijena. "Vidjelo se da sve ono ranije, kad je riječ o cijenama hrane - nije imalo veliki učinak i da cijene i dalje lete u nebo. U scenariju da se jednoga istjera na čistinu i s njim se dogovori i taj spusti cijene, svi mi ostali onda trebaju pozvati građane 'treba kupovati kod ovoga', onda drugom preostaje ili imati gubitak ili spustiti cijene. Čini mi se vrlo zgodno, zapravo", prokomentirao je u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Ivanom Čorkalom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba s inflacijom Plenković o paketu mjera, sarkastično se osvrnuo na SDP-ovu uvertiru u kampanju: "Sada će sigurno biti još jači"

Postavljena je referentna točka - 31.12. Je li to prava razina cijena kakva bi trebala biti? "Sasvim sigurno ne. Ona će jednim dijelom utjecati na sve one cijene koje su rasle od prvoga siječnja, ne samo samo kod uvođenja eura - nego jednako tako i svih mjeseci kasnije", istaknuo je Sever.

"Počeli su nas 'derati' već u prvom dijelu prošle godine. Oni koji su htjeli biti mudriji su krenuli dizati cijene ranije da ne 'strše' upravo prvog siječnja. Mnogi su dizali cijene pogotovo od polovice godine. To su bili mjeseci izrazito snažnog dizanja cijena baš da tih prvih mjeseci - ne strše. Drugi su pričekali pa su išli tek kasnije tako da i to nije prava slika", pojasnio je Sever.

"Mnogi lovci su zapravo uspjeli solidno zahvatiti i povući prema sebi već prošle godine", zaključio je Sever.

 

Više o trgovcima i inflaciji pogledajte u priloženom videu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene