Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike uštede

Vrlo raširen među mladima: Doznajte što je carpooling!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Rijeke do Zagreba automobilom za samo 50 kuna! Iako zvuči nevjerojatno, upravo je to moguće zahvaljujući takozvanom carpoolingu- uštedi na dijeljenju prijevoza. Ovakav način vožnje popularan je među osobama koje zajedno odlaze na posao, ali najviše među mladima. Studenti na ovaj način jeftinije putuju čak i izvan Hrvatske.

Jedan automobil, četiri putnika. Iz Zagreba na velikogoričko učilište studenti uvijek putuju zajedno. 'Svatko ima svoj auto i onda svatko vozi jedan dan', kazao je student Martin Perić.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća Prema Zagrebu Sudarila se dva kamiona: Zbog istjecanja nafte zatvoren dio autoceste Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Dijele prijevoz, ali i troškove. Studentski džeparac takozvanim carpoolingom svaki mjesec bogatiji je i do 600 kuna! 'Autobusom je isto skuplje, a ovako smo puno brži, ne idemo javnim prijevozom', kazao je student Nikola Zorić.

Ušteda je veća na dužim relacijama. Od Zagreba do Rijeke autom se može stići za 50 kuna, a u Beograd za stotinjak kuna. Marko često putuje preko granice i nikad sam. 'Već s jednom osobom taj trošak pada na pola, što je cijena nekakve autobusne ili željezničke karte, dok zamislite s četiri osobe', kazao je Marko Krajinović.

>>
Evo kolike su satnice za studentske poslove!

Neugodna tišina među potpunim neznancima brzo se razbija. 'Generalno su ta iskustva jako pozitivna, stekne se nove prijatelje, čuju se razne priče', kazao je Marko.

Suputnici se najlakše nalaze na internetu. Nekoliko Facebook stranica i besplatan servis za traženje prijevoza pokrenuli su i studenti Tomo i Božidar s prijateljem Mislavom. 'Naša Facebook grupa ima oko 28.000 korisnika koji jako brzo rastu, druge najveće grupe su oko 5.000 korisnika i sve zajedno je negdje oko 40.000 korisnika', kazao je Božidar Štimac, osnivač servisa Oglasnik Prijevoza.

Sve se više štedi dijeljenjem prijevoza, ali ima onih koji su još uvijek nepovjerljivi. Carpooleri tvrde- bez razloga. 'Ljudi ostavljaju ime, prezime, broj telefona - kontakt je potpun i direktan, do sad nije bilo neugodnih iskustava', kazao je Tomo Kalashnikov, osnivač servisa Oglasnik Prijevoza.

U Americi postoji čak i poseban trak na autocesti za carpoolere jer u jednom automobilu manje se zagađuje okoliš, štedi se novac, a vožnja u ugodnom društvu je zanimljivija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene