Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

LED, VJETAR I SNIJEG

IZDANO CRVENO I NARANČASTO UPOZORENJE Dio cesta kroz Hrvatsku zatvoren, brojni trajekti u prekidu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HAK-a upozoravaju na poledicu, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Meteoalarm je za veći dio Hrvatske izdao crveno i narančasto upozorenje.

Najopasniji vremenski uvjeti, odnosno crveno upozorenje, Meteoalarm je izdao za područje Rijeke i Kvarnera gdje su zbog obilne kiše i izraženih pljuskova s grmljavinom čak moguće bujične poplave na širem riječkom području. Količina oborina koja se očekuje je 50-100 mm. Na području Rijeke i Kvarnera danas će puhati jako i olujno jugo te jugozapadnjak. Najjači udari vjetra ići će i do 130 kilometara na sat.

HAK upozorava na poledicu

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Slika nije dostupna poznato kad stiže zahladnjenje Stigla dugoročna prognoza za zimu pred nama: "Velike su šanse..."

Na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba promet je prekinut, zbog prepriječenih teretnih vozila.

Pozivaju vozače na pojačan oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac od čvora Ivanić Grad prema Zagrebu na 58. km gdje se kreće grupa pješaka.

Zimski su uvjeti na autocesti A4 Goričan-Breznički Hum.

Snijeg pada u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, povremeno u Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta.

Autoceste A1, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, državna cesta DC1 između Karlovca i Splita te Jadranska magistrala (DC8) Rijeka-Split-Dubrovnik-GP Karasovići otvorene su za sve skupine vozila.

U većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše, a zbog niskih temperatura (hladno tlo) moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Učestali su odroni zemlje i kamenja. U Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri magla mjestimice smanjuje vidljivost. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije Riječkog, Zadarskog, Splitskog i Dubrovačkog okružja.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama:

u Gorskom kotaru:

DC3 Zdihovo-Kupjak-Delnice,
DC32 Prezid-Delnice,
DC42 Stubica-Vrbovsko-Ljubošina-Ogulinski Hreljin,
DC203 GP Brod na Kupi-Delnice,
DC305 Parg-Čabar, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5062 Fužine-Lukovo, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5060 Bakar-Meja, ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ostale lokalne i županijske ceste na području Delnica, Čabra i Vrbovskog.

u Lici:

DC42 u mjestu Poljanak,
DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, sve lokalne i županijske ceste na području Ličko-senjske županije.

u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj:

autocesta A4 Goričan-Breznički Hum;
DC2 GP Dubrava Križovljanska - Turčin (D3/D528) - Zamlaka (D530) - Ludbreg (D24) - Bolfan;
DC2 Bolfan (g.ž.VŽ) - Koprivnica (D41) - Đurđevac (D43) - Kloštar Podravski;
DC3 GP Goričan - A4; čvor Goričan (A4) - Štefanec (D20) - Nedelišće (D209) - Nedelišće (D208) - Varaždin (g.ž.VŽ);
DC3 Varaždin (g.ž.ME) - Varaždin (D2); Turčin (D2/D528) - Novi Marof (D22/D24)- čvor Brez. Hum (A4) - Dubovec (g.ž.ZG);
DC10 Čvorište Gradec (DC28) - čvorište Križevci (D22);
DC20 Štefanec (D3) - čvor Čakovec (A4) - Donja Dubrava;
DC20 Donja Dubrava (g.ž.ME) - Đelekovec - Koprivnica (D2);
DC22 Novi Marof (D3) - Sudovec;
DC22 Sudovec (g.ž.VŽ) - Križevci (D41) - Sveti Ivan Žabno (D28);
DC24 Pece (g.ž.KZ) - Novi Marof (D3/D22) - čvor Novi Marof (A4) - Varaždinske Toplice (D526) - Ludbreg (D2);
DC28 Haganj (g.ž.ZG) - Sv. Ivan Žabno (D22) - Markovac Križevački;
DC35 Gojanec (D2) - Ivanec - Lepoglava (D74) - Očura;
DC41 GP Gola - Drnje (D20) - Koprivnica (D2) - Križevci (D22);
DC43 Đurđevac (D2) - Rakitnica;
DC74 Bednja (g.ž.KZ) - Lepoglava (D35);
DC208 G.P. Trnovec (gr. R. Slovenije) - Nedelišće (D3);
DC209 GP Mursko Središće - Šenkovec - Čakovec - Nedelišće (D3);
DC210 Gola (D41) - Ždala;
DC227 Gr. R. Slovenije - Banfi - Štrigova - Prekopa - Lopatinec - Šenkovec (D209);
DC528 Varaždin (D2) - čvorište Varaždin (A4);
DC530 čvorište Ludbreg (A4) - Zamlaka (D2).

 

Obilne kiše i poledica

Vrijeme nas nastavlja uznemiravati. Željeli smo komadić prave zime, a priroda se zabunila pa nam je poslala njezin povelik komad, i to više gorak nego sladak. Mnogi su se razložno jadali zbog brojnih nevolja u takvoj studenoj svakodnevici s obiljem leda i skromnoga snijega.

Kiša na sjevernom Jadranu bit će obilna, koja će mjestimice na tlu stvarati poledicu. U gorskoj Hrvatskoj uz kišu ponegdje susnježica i snijeg. Proteklu će buru na Jadranu zamijeniti jako i olujno jugo.

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, izvijestio je u petak Hrvatski autoklub. U Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj u petak prije podne povremeno će padati kiša, uz umjeren jugozapadnjak i nastavak zatopljenja.U drugome dijelu dana snijeg će zamijeniti kišu, zahladit će i zapuhati sjevernjak i sjeveroistočnjak. Eto novog snježnog pokrivača!

U Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša će malo potrajati, a snijeg kasnije pasti nego u središnjoj Hrvatskoj. Najprije će puhati umjeren jugoistočnjak, a zatim uz zahladnjenje jaki sjeverac.

U Istri i na Kvarneru oblačno, u početku s jakom kišom i i jugom, a zatim će u obalnom području Kvarnera i unutrašnjosti Istre umjesto kiše padati susnježica i snijeg. Potkraj dana u obalnom području zapuhat će jaka bura, a podno Velebita olujna. U Gorskom kotaru i Lici susnježica i snijeg brzo će zamijeniti kišu, posebice u Gorskom kotaru, a umjesto jugozapadnjaka i južnjaka navečer će zapuhati bura i sjeverac.

U Dalmaciji će u petak biti izrazito neugodno vrijeme
; oblačno, vrlo kišovito, uz jako i olujno jugo i južnjak, a navečer jak zapadnjak. U Zagori nakon kiše potkraj dana ponovno snijeg. Povoljno je to što će zatopliti pa će napokon izostati mraz, a popodnevna temperatura bit će malo viša od 10 Celzijevih stupnjeva.

Kratkotrajno veselje

Veselje zbog zatopljenja bit će kratkotrajno. Već u subotu oborina će prestati i zahladnjet će, a najhladnije će biti u nedjelju, dok će u ponedjeljak ponovno zasniježiti.

Na Jadranu
u subotu prestanak oborine i djelomično razvedravanje, a bura i sjeverac proširit će se na jug. Zatim ponovno oborina, snijeg na sjeveru, kiša i snijeg na jugu, uz jaku buru i istočnjak.

Zima se drži siječnja! U gornjoj Podravini smatraju da je zima najhladnija od Svetog Pavla Pustinjaka, 15. siječnja, do blagdana Obraćenja svetog Pavla deset dana poslije. Zato su sročili izreku: Pavel Pustinjak zimu nutri, a Obrnjeni Pavel van pela! Uz pozdrav i savjet: Ne svlačite slojevitu u debelu zimsku odjeću. Neka vas ne smeta što pritom ne izgledate dražesno. Sjetite se mudrosti: Zima gizde ne gleda!  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene