Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud uskoro o Ani Magaš, Lori i Brezovici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud u idućih će mjesec dana odlučiti o žalbama na presude u slučaju Lora, Ane Magaš, osuđene zbog ubojstva supruga te Marija Barlovića, bivšeg domara Caritasova doma za djecu u Brezovici osuđenog zbog silovanja maloljetnog štićenika doma.

Na dnevnom redu Vrhovnog suda prvo će se 25. siječnja naći žalbe na presudu zadarskog Županijskog suda kojom je 28-godišnja Ana Magaš osuđena na osam godina zatvora zbog ubojstva supruga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još se i snimao Domar uhićen nakon što je urinom, izmetom i slinom, kao i izbjeljivačem zagađivao školske obroke i posuđe Slika nije dostupna Ustavni sud odobrio susret sa sinom 'To je samo papir, sina još nisam vidjela'

To će biti drugi put da se njezin slučaj pojavljuje pred Vrhovnim
sudom. Naime, prvu nepravomoćnu presudu, kojom je za klasično ubojstvo kažnjena s devet i pol godina, taj je sud lani ukinuo i odredio novo suđenju. U ponovljenom postupku osuđena je za ubojstvo u prekoračenju nužne obrane na osam godina, što je izazvalo negodovanje nevladinih udruga koje se bore za prava žena.

No, nije samo visoka kazna izazvala brojne reakcije, nego i medijski istupi njezinog bivšeg branitelja, zadarskog odvjetnika Marka Marinovića koji je, nakon što mu je otkazana punomoć, izjavio da Ana Magaš nije bila žrtva obiteljskog nasilja te da je stvaranju takve slike u javnosti pridonio i on jer je to bilo u interesu obrane. Zbog tih ga je izjava odvjetnička Komora suspendirala i protiv njega pokrenula disciplinski postupak, a ispituje se i je li račun koji je ispostavio za svoje usluge u skladu s odvjetničkim tarifama.

Novi branitelji Ane Magaš od Vrhovnog suda traže oslobađajuću odluku ili ponavljanje suđenja pred drugim sudom. Smatraju da je njihova branjenica počinila ubojstvo u nužnoj obrani jer je spašavala svoj život od supruga koji ju je napao.

Za razliku od obrane koja smatra da je dosuđena kazna prestroga, tužiteljstvo u svojoj žalbi traži još težu kaznu.

O žalbama na presudu u slučaju Lora Vrhovni sud će se raspravljati 6. veljače.

Prvostupanjskom presudom osmorica bivših vojnih policajaca osuđena su zbog ratnih zločina nad civilima u splitskom Vojno-istražnom centru Lora 1992. na zatvorske kazne od šest do osam godina, ukupno na 53 godine. Žalbu na nepravomoćnu presudu podnijeli su branitelji optuženih, ali i tužiteljstvo koje traži veće kazne.

Kao i slučaj Ane Magaš i slučaj Lora je po drugi put pred Vrhovnim sudom. Taj je sud 2005., naime, poništio oslobađajuću presudu iz 2002. i predmet vratio na ponovno suđenje.

Novu odluku Vrhovnog suda u pritvoru će dočekati samo četvorica optuženika jer su ostali u bijegu.

Dan nakon slučaja Lora na Vrhovnom sudu će se naći i žalbe na presudu bivšem domaru Caritasovog Doma za djecu u Brezovici Mariju Barlović koji je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog višestrukog silovanja 13-godišnjeg mentalno retardiranog dječaka, štićenika doma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene