Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog povrede prava na obranu

Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju Indeks 3!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravomoćna presuda u slučaju indeks 3 danas je ukinuta na Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud potvrdio je da je danas ukinuta presuda u slučaju Indeks 3 protiv 19 optuženika za korupciju s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iz 2009. godine.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati" Ivica Todorić dolazi na sud odbijena žalba DORH-a Todorić nije kriv za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz Agrokora: Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu

Danas je bilo zakazana rasprava o žalbama na nepravomoćnu presudu, no umjesto da se održi sjednica, izvjestitelj je odvjetnicima optuženih priopćio da su presude ukinute.

>> Deša Mlikotin-Tomić opovrgnula sve optužbe

Vrhovni sud presudu je ukinuo zbog bitnih povreda Zakona o kaznenom postupku i slučaj vratio na novo suđenje zagrebačkom Županijskom sudu koji je donio prvostupanjsku presudu.

Presuda je po riječima odvjetnika, među ostalim, ukinuta zbog povrede prava na obranu. Okrivljenicima koji su obranu iznijeli na početku suđenja, primjerice, nije omogućeno da se nakon dokaznog postupka ponovno očituju o utvrđenim činjenicama, a sud je odbio i većinu dokaznih prijedloga obrane.

"Osim toga, u obrazloženju presude, doslovno su prepisani dijelovi optužnice pa je ispalo da su okrivljenici suđeni kako su i tuženi", izjavila je Jadranka Sloković odvjetnica Deše Mlikotin Tomić. Dodala je i da je zadovoljna što je Vrhovni sud zatražio novo suđenje, čime je obrana dobila novu šansu da ospori optužnicu.

"U cijeloj karijeri nikada nisam vidjela predmet s manje dokaza", kazala je Sloković ističući da njenoj branjenici nije dokazana krivnja iako je služila kao "zaštitno lice cijelog postupka".

Prvostupanjskom presudom suca zagrebačkog Županijskog suda Zorana Luburića optuženi u slučaju Indeks 3 proglašeni su krivima za zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje. Tom je presudom dvoje optuženika oslobođeno, profesorica Nina Liszt te student Danijel Malarić, no i njima će se suđenje morati ponoviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene