Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalbe na presude

Vrhovni sud raspravlja o žalbama na presudu Glavašu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli prvi dan žalbenog postupka u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' na Vrhovnom sudu protekao je u uvodnoj riječi suca izvjestitelja, koji će tek sutra progovoriti o žalbama na presudu Branimiru Glavašu i ostalim nepravomoćno osuđenima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Na početku žalbenog postupka sudac izvjestitelj ukratko prepriča cijeli tijek kaznenog postupka, nakon čega tužiteljstvo i obrana dodatno obrazlažu svoje žalbe. No, kako je riječ o zahtjevnom slučaju u kojem je samo prvostupanjska presuda obrazložena na gotovo 160 stranica uvodni govor suca Branka Brkića potrajao je više od šest sati.

Pročitajte i ovo Prostori koji se daju u zakup u Zagrebu u Božidara Adžije 29 Dobra prilika Država daje nekretnine u zakup: Evo koje su cijene i što se nudi u Zagrebu, Splitu, Rijeci... Slika nije dostupna Ponovljeni postupak Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega"

Sudac Brkić sutra će sud ukratko izvijestiti o uloženim žalbama, nakon čega će ih dodatno obrazlagati stranke u postupku. Na prvostupanjsku presudu suca Željka Horvatovića kojom je odbjegli saborski zastupnik Glavaš u svibnju prošle godine osuđen na deset godina zatvora, a ostalih petero suoptuženika na kazne od pet do osam godina, žalili su se i tužiteljstvo i optuženici.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam godina zatvora, Gordana Getoš-Magdić na sedam, a ostala trojica optuženika u slučaju 'selotejp', Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, na po pet godina. Tužiteljstvo tvrdi da je zagrebački Županijski sud u svibnju prošle godine Glavašu i pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS) izrekao premale zatvorske kazne, dok njihova obrana smatra da zločini nisu dokazani te da presudu treba poništiti. Obrana osim toga tvrdi i da je tijekom prvostupanjskog postupka došlo do više proceduralnih pogrešaka.

Inače, žalbeno ročište odvija se bez nazočnosti pritvorenih pripadnika tzv. Samostalne uskočke satnije, ali i Glavaša koji je prije objave nepravomoćne presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

>> Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu'

Prvi političar nepravomoćno osuđen za ratni zločin tereti se po zapovjednoj odgovornosti. U prvostupanjskoj presudi stoji da je pripadnicima SUS-a naredio uhićenja, mučenja i ubojstva sedam srpskih civila, čija su tijela bačena u rijeku Dravu, te mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i zlostavljanje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, na čelu kojega je bio 1991. Sudskim vijećem, koje će saslušati žalbene argumente obrane i tužiteljstva, predsjeda sutkinja Senka Klarić Baranović, a javne će sjednice u ovom slučaju trajati do petka, 4. lipnja, s izuzetkom četvrtka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene