Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvukli 27,3 milijuna kuna iz HŽ-a

Vrhovni sud Kobaku i ostalima smanjio zatvorske kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud ublažio je zatvorske kazne bivšem direktoru Hrvatskih željeznica Davorinu Kobaku i ostalima za izvlačenje višemilijunskih iznosa iz HŽ-a.

Optuženima, koji su preko sestrinske tvrtke 'Agit' izvlačili novce, Vrhovni je sud smanjio zatvorsku kaznu te im potvrdio  odluku zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj četvero optuženih mora vratiti 27,3 milijuna kuna.

Davorin Kobaku, koji je lani u rujnu nepravomoćno osuđen na sedam godina kazna je, neslužbeno se doznaje, smanjena za šest mjeseci, kao i Biserki Robić, bivšoj direktorici 'Agita' koja je bila osuđena na sedam i pol godina.

Za šest mjeseci, odnosno s dvije i pol godine na dvije godine zatvora kazna je smanjena i bivšem direktoru Željeznica Srbije Vladimiru Vasiljeviću, dok je djelatniku tvrtke Agit Andriji Sariću, koji je priznao krivnju, kazna smanjena za sedam mjeseci, s tri godine i tri mjeseca na dvije godine i osam mjeseci.

Pročitajte i ovo Mario Grbešić "Vlakovi su sigurni" Frontalni sudar vlakova izbjegnut za dlaku: "Ljudski faktor teško je izbjeći kada se dogodi situacija kao što je ova" Slika nije dostupna USKOK iznosi završne riječi Počeli završni govori na suđenju za izvlačenje novca iz HŽ-a

>> Kobaku 7 godina zatvora, Biserki Robić 7 i pol

Vrhovni sud djelomično je uvažio njihove žalbe i preinačio prvostupanjsku presudu, odbacivši dio optužbe za prikrivanje protuzakonito stečenog novca. Potvrđena im je presuda za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te za sastavljanje lažnih faktura na temelju kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore tvrtaka u Austriji i BiH doznačavali novac HŽ-a.

Optuženi moraju oštećenom poduzeću Agit vratiti protuzakonito stečenih 27,3 milijuna kuna. Kobak morati nadoknaditi štetu od 7,2 milijuna kuna, Robić i Sarić po 9,1 milijun kuna, a Vasiljević 1,7 milijuna kuna.

Kobak i Biserka Robić, koji su pravomoćnost presude dočekali u zatvoru, u više navrata su odbacili optužbe, no Sarić je u svojoj obrani priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

Antikorupcijska istraga u slučaju 'Agit' počela je još 2008. Branitelji optuženih kazali su da još nisu dobili pisanu presudu.

Odvjetnik Berislav Živković, branitelj Biserke Robić kazao je kako i dalje smatra da nije utvrđena istina o cijelom slučaju o čemu se, kaže, povjerovalo jednom od aktera koji je dobio najmanju kaznu. Sarićev odvjetnik Branko Šerić izrazio je zadovoljstvo presudom s obzirom na stav njegova branjenika koji je, kazao je, bitno doprinio utvrđivanju činjeničnog stanja.

'Ako je otpalo jedno kazneno djelo onda je sasvim logično da su kazne smanjenje za to kazneo djelo za koje je Vrhovni sud utvrdio da nije počinjeno',  kazao je Šerić.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene