Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uporni Zagrepčanin

Vrhovni sud ga oslobodio: Marihuanom liječi hemoroide!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni je sud oslobodio zatvorske kazne 58-godišnjeg Zagrepčanina Nenu Ruljančića koji je tvrdio da je marihuanu upotrebljavao za liječenje bolnih hemoroida.

Gotovo tri godine nakon što mu je policija, uz 200 grama u staklenkama, u vrtu njegove obiteljske kuće u Sukošanu pokraj Zadra, pronašla jednu stabljiku marihuane, zbog čega mu je zadarski Županijski sud 'odrezao' dvije godine zatvora, Vrhovni sud je procijenio kako je riječ o beznačajnom djelu, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Njemačka legalizirala marihuanu - 1 Od 1. travnja Njemačka je legalizirala uporabu i uzgoj kanabisa: Pogledajte kolike količine su dozvoljene Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena"

U liječničkoj dokumentaciji pomoću koje se Neno branio stoji kako ima hemoroide trećeg stupnja. Sudskom vijeću je ispričao da je lišće 'trave' mrvio i miješao s maslinovim uljem te tu smjesu upotrebljavao za liječenje hemoroida jer mu legalni farmaceutski preparati nisu pomagali.

Zaprešić: 26-godišnjak prijateljima pekao muffine 'začinjene' marihuanom

'Unatoč tome što Vrhovni sud u zadnje dvije godine očito priznaje terapiju kanabisom, županijski sudovi uporno donose osuđujuće presude s maksimalnim kaznama', izjavila je Marta Gold iz Udruge 'Zeleni svijet' nakon što je Vrhovni sud 2012. godine na sličan način oslobodio tada 39-godišnjeg Zagrepčanina Domagoja Jankovića, koji je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno zbog uzgoja i proizvodnje jedanaest stabljika marihuane.

Vrhovni sud je prihvatio njegovu obranu kako je stabljike u vikendici na otoku Viru sadio samo za vlastite potrebe jer teško boluje od multiple skleroze i marihuanu upotrebljava kao lijek koji mu pomaže kod ublažavanja grčeva mišića.

Ovo je već trinaesti takav 'oslobađajući' slučaj u Hrvatskoj, a presedan se dogodio 2009. godine kada je Vrhovni sud branitelja iz Virovitice, koji boluje od teškog oblika PTSP-a, oslobodio zato što mu kanabis olakšava psihičke tegobe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene