Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači, oprez!

Snijeg zabijelio Hrvatsku, brojni problemi u prometu. Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Snijeg u Zagrebu
Snijeg u Zagrebu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snijeg u Zagrebu Snijeg u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Snijeg u studenom Snijeg u studenom Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija (Foto: Saša Vejnović) Ilustracija (Foto: Saša Vejnović) Foto: Saša Vejnovi? Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Prognoza za sljedeće dane (Foto: DHMZ) Galerija 1/5 >>
Uz zahladnjenje smo u svega nekoliko dana od proljetnog vremena došli do zimskih uvjeta. Pao nam je i prvi ovosezonski snijeg, a najviše ga je dosad palo u NP-u Plitvička jezera, Čabru i Ogulinu.

Zbog snijega, poledice i mokrih kolnika otežano se vozi u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici i Gorskom kotaru, a ima je i na dionici autoceste A1 između Bosiljeva i tunela Mala Kapela te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva i Kikovice. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, državna cesta DC1 Karlovac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin te stara cesta kroz Gorski kotar između Delnica i Rijeke (DC3) u potpunosti su otvorene za sve skupine vozila.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostale skupine vozila, uz obveznu zimsku opremu, je državnom cestom DC3 Rijeka-Delnice.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica te na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Senj i Karlobag -Sveta Marija Magdalena zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na sljedećim cestama:
 

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Visina snijega iznad 10 centimetara po mjestima u Hrvatskoj:

NP Plitvička jezera - 19
Parg – Čabar - 19
Ogulin - 18
Delnice - 17
Slunj - 15
Otočac - 11
Gospić - 10
Crni Lug – NP Risnjak - 10

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

Kolone na Maclju i Bregani

Obilan snijeg koji je zahvatio veći dio Slovenije od jutros izaziva znatne teškoće u prometu, a na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom dulje čekanje za teretna vozila uzrokuju temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

IZVANREDNE SITUACIJE NA AUTOCESTAMA:

A3 Bregana-Lipovac :

pred naplatom Bregana u smjeru Slovenije kolona teretnih vozila na zaustavnom traku duga oko 1 km.

prometna nesreća na 28+050 km između čvora JAKUŠEVEC i čvora KOSNICA u smjeru Lipovca promet se vodi po dvije prometne trake.  

A4 Goričan-Zagreb:

prometna nesreća na 11. km između naplate Goričan i čvora ČAKOVEC, u smjeru Zagreba.

A7 GP Rupa-Diračje

kraj graničnog prijelaza RUPA u smjeru GP Rupa (Slovenije), kolona teretnih vozila na zaustavnoj taraci proteže se u dužini od 800 m. 

Zbog prepriječenog autobusa prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC2096 Pregrada-Đurmanec.

Prema najavama državne agencije za okoliš, sniježne padaline će sredinom dana slabiti i prelaziti u slabu kišu koja će prestati do večernjih sati, a idućih dana opet se očekuju nešto više temperature i suho vrijeme bez padavina.

Prema najavama meteorologa, danas bi u Sloveniji snježni pokrivač mogao prosječno dostići oko 10 centimetara u nižim i 20 centimetara u višim predjelima zemlje.

Snijeg i susnježica očekuju se čitav dan

Tijekom dana prevladavat će oblačno s oborinama. U većem dijelu unutrašnjosti padat će snijeg i susnježica, no već prijepodne prelaziti  u kišu te slabjeti. U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima.

Jutros slab do umjeren snijeg pada na kontinentu i zapadnoj Slavoniji, dok su drugdje zabilježene kiše i smrzavanje kiše u dodiru s tlom. Na Sljemenu je zabilježen jedan centimetar snijega

Najniža temperatura zabilježena je na Zavižanu te iznosi -7,6 stupnjeva Celzijevih.

U istočnim predjelima i na Jadranu bit će kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna.

Vjetar na kopnu umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu te jugo i južni vjetar u Dalmaciji tijekom dana u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 1 do 6, na sjevernom Jadranu do 10, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15 °C, samo na jugu i na otocima ponegdje viša, podaci su DHMZ-a.

U nastavku dana će u središnjoj Hrvatskoj ostati oblačno s oborinama, uglavnom kišom. Puhat će većinom slab sjeveroistočni vjetar, a temperatura će biti tek koji stupanj viša od jutarnje, tj. pet do šest stupnjeva.

Vedrije tek u petak

Idućih će dana vrijeme na kopnu uglavnom ostati oblačno, a tek će u petak biti nešto sunčanih razdoblja. Bit će suho, ali je još u srijedu moguća rosulja ili malo kiše. Dnevna temperatura u narednim će danima malo porasti.

Na Jadranu još uglavnom u srijedu može pasti malo kiše, a zatim će biti sunčanije. Umjerena i jaka bura puhat će na sjevernom dijelu, a jugo u Dalmaciji polako će slabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene