Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrućinama nije došao kraj

Pomislili ste da je ljetu kraj? Dolazi još jedan toplinski val, vrlo brzo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrućinama ipak nije kraj. Stiže nam novi toplinski val.

Od početka mjeseca ozbiljnija kiša nedostaje u svim krajevima, posebno u Dalmaciji gdje gotovo da je nije bilo ni kapi. Ni ovo prolazno pogoršanje sreću nije donijelo našem jugu, naime tek ponegdje je jutros u 8 sati izmjerena po koja litra oborine.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić - Topić - 1 LOŠE VRIJEME NIJE ALIBI Građansku dužnost želite obaviti bez kišobrana? Evo kada je najpovoljnije za otići na birališta Ilustracija Meteorolog Nikola Vikić-Topić Pripremite kišobrane, pogoršanje vremena širi se na cijelu Hrvatsku

I dok se litre u Dalmaciji broje na prste, nešto sjevernije, na kontinentu i u gorju ipak je palo 10-ak do 30 litara, no s obzirom na sušno vrijeme do sad u kolovozu, a i u srpnju, ovo za žednu zemlju svakako neće biti dovoljno.

Još uvijek smo daleko od prosječnih 40ak litara, koliko bi u kolovozu trebalo pasti u Dalmaciji, ili 85 koliko je primjerice uobičajeno za zagrebačko područje. Kako bilo, kiše neće biti ni idućih dana.

Prolazno pogoršanje donijelo je barem svježiji zrak, pa se na kontinentu danas tako lakše diše. U Zagrebu: jučer maksimalnih 30, danas 22, no i drugdje na kontinentu poprilično je osvježilo. Najviše na Plitvicama gdje je razlika u temperaturi u 14 sati jučer i danas čak 19 stupnjeva.

Osvježenje je zaobišlo, naravno Dalmaciju gdje je danas tek nešto manje vruće, u Zadru primjerice temperatura je u nedjelju bila ista kao i jučer, 30 stupnjeva.

Idućih dana neće biti ni kiše ni zahladnjenja, dapače, ponovno nas čeka sve više sunca, termometri će mjeriti sve višu temperaturu, tako je u drugoj polovici tjedna, odnosno pred idući vikend ponovno izvjestan jedan toplinski val. Možda neće biti tako izražen kao dosadašnji, ali u svakom slučaju bit će vruće. Koliko, znat ćemo preciznije za koji dan.

I za kraj, svakako treba upozoriti na jaku i olujnu buru. Ona će puhati sutra, u ponedjeljak jakosti, podno Velebita se očekuju i orkanskih udari čija brzina može biti i do 120km/h.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene