Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

VREMENSKA PROGNOZA

Temperature rastu u cijeloj Hrvatskoj, ali oprez! Uskoro stiže promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anticiklona koja nam je omogućila sunčano vrijeme, žegu i valić vrućine odmiče na istok, ali će danas još podržavati pritjecanje vrlo toplog zraka.

Lipanj je u prvoj trećini bio dosljedan svojoj klimatskoj naravi. Udijelio nam je i vrućinu i svježinu, i žegu i oblake s kišicom, između kojih je umetnuo i pokoje grmljavinsko nevrijeme. Čini se da upravo takvo vrijeme godi rastu i zriobi nekih plodina. U Dalmaciji oko blagdana svetog Ante dozrijevaju slasne višnje maraske, a na otoku Mljetu Mljećani i Mljećanke na poljima pobiru mahune graha i pokoje drugo povrće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Anticiklona, koja nam je omogućila sunčano vrijeme, žegu i valić vrućine, odmiče na istok, ali će danas još podržavati pritjecanje vrlo toplog zraka, prije nego što ga zamijeni dolazak vlažnijeg i svježijeg oceanskog zraka sa sjeverozapada.

Utorak će početi u mnogim krajevima vedrinom i malo toplijim vremenom. U obalnom dijelu Jadrana još će puhati pretežno slaba bura, burica ili burin. U središnjoj Hrvatskoj dan vedar ili malo oblačan i svakako vrlo topao, mjestimice s popodnevnom vrućinom. Potkraj dana u Međimurju i Zagorju moguć je pljusak ili grmljavina.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu dan će biti izrazito sunčan i vrlo topao pa će popodne ponegdje temperatura nakratko dosegnuti vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. I u Istri, na Kvarneru, u Gorskom kotaru i Lici danas će biti sunčano, toplo i vrlo toplo, uz umjereno naoblačenje potkraj dana u Gorskom kotaru. U primorju i na otocima puhat će osvježavajući vjetar s mora prema kopnu.

U Dalmaciji uzoran ljetni dan, sunčan i vrlo topao. U Dalmatinskoj zagori i donjem dijelu Neretve popodne vrućina. Rahlađivat će zapadni i jugozapadni vjetar,što su najčešći smjerovi preugodnog maestrala. Nije uzalud pjesnik Šime Vučetić napisao stih: "Maistrale, moj lipi hlade!"

More je dosegnulo temperaturu od 22 do 23 stupnja, što je mnogim kupačima prikladno za osvježenje.

U srijedu stiže najavljena promjena vremena, s mjestimičnim pljuskovima, grmljavinom i malim osvježenjem. Već u četvrtak proljepšanje, a u petak u kopnenim područjima vrućina, koju bi mogla začiniti pokoja munja ili gromovi s pljuskom kiše.

U Dalmaciji slijedi nastavak lijepog ljetnog vremena, a na sjevernom Jadranu bit će uobičajeno promjenjivije, posebice u srijedu, uz buru, i možda u petak.

Poljodjelci smatraju da lipanjske kiše gode usjevima, ali nakon svetog Vida, sredinom mjeseca, više štete nego koriste. Otud izreka: "Sveti Vid, dežđa ne daj, da bo lepe žetve kaj!"
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene