Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE PRAVA ZIMA

Temperature noćas naglo padaju, kišu će zamijeniti snijeg, a novo iznenađenje čeka nas početkom tjedna

Cesta prekrivena snijegom (Foto: Guliver/Thinkstock)
Cesta prekrivena snijegom (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija +0 Cesta prekrivena snijegom (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/1 >>
Kišu će tijekom noći zamijeniti snijeg, pa bi se u subotu ujutro mogli probuditi uz snježni pokrivač. Snijega bi moglo biti i u pojedinim priobalnim mjestima. Ali prava zima trajat će samo ovaj vikend, a nakon toga opet južina i iznadprosječno toplo.

U subotu ujutro čeka nas uglavnom susnježica i snijeg koji će tijekom noći zamijeniti kišu. Osim snijega koji će padati u većini unutrašnjosti, a najobilnije u Gorskom kotaru i Lici, bit će hladno i zbog sjeverca.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Na sjevernom i srednjem Jadranu očekuju se jake i olujne bure s orkanskim udarima u podvelebitskom dijelu. Bura će nositi snijeg ponegdje i na obalu, moglo bi ga biti u Rijeci i u Senju.

Osjetno spuštanje temperature

Poslijepodne će u središnjem dijelu zemlje snijeg polako slabjeti i prestajati, a sa zapada će se početi i razvedravati. Nakon toga osjetno će se spustiti temperatura - tijekom dana oko dva stupnja, a navečer će se spustiti i do minus pet. Uz padanje snijega očekuje se stvaranje i tanjeg snježnog pokrivača, a zimskom ugođaju pridonosit će i umjeren sjeverac.

Poslijepodne će u Slavoniji većinom biti oblačno uz slab snijeg i na istoku zemlje, a prema kraju dana očekuje se prestanak oborine i razvedravanje. Najviša temperatura će biti oko dva stupnja, a navečer će osjetno zahladiti.

Jaka i olujna bura s orkanskim udarima u podvelebitskom dijelu stvarat će probleme u prometu uz snijeg u Gorskom kotaru i Lici. Bura će prema kraju dana polako slabjeti. Snijeg će prema kraju dana biti slabiji, kao i kiša koja će padati na Jadranu. Uz buru susnježice bi moglo biti i na obali.

Južni Jadran u subotu će također biti kišovit i vjetrovit. Bit će povremeno i grmljavinskih pljuskova, moguće i obilnih. Jako i olujno jugo okrenut će na buru i sjeverozapadnjak.

Zime će biti još u nedjelju, no snijeg će padati većinom samo u gorju. Iza toga opet toplije vrijeme uz južinu i jugozapadnjak.

Ne krećite na put ako baš ne morate

S obzirom na najavljene vremenske prilike, naročito u Lici i Gorskom kotaru, HAK je izadio preporuke korisnicima autocesta. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te se savjetuje vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Vrlo je važno da na put ne krećete bez zimske opreme.

Zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama autocesta bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta kao što su kolnik prekriven snijegom, poledica i slično, zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta.

Vožnja u zimskim uvjetima – savjeti za sigurnu vožnju

• Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti i ograničenjima

• Nemojte pretjecati ralice, ukoliko se vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i Vašeg vozila.

• Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas

• Izbjegavajte naglo kočenje

• Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.

• Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas.

• Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.

• Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata.

• Provjerite vremenske uvjete i stanje na cesti prije kretanja na put. Tijekom putovanja, uvijek se informirajte putem radija (informacije o stanju u prometu) o trenutačnoj situaciji na cesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene