Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milan Sijerković

'Stiže prvi zbiljski napad zime, pripremite lopate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog snijega i vala hladnoće izdano je posebno upozorenje.

Najvažnija vijest u današnjem, još blagdanskom, izvješću razveselit će naše najmlađe, a zabrinuti one starije. Stižu snijeg i hladnoća! Jedni će pripremiti saonice, a drugi - lopate. Nakon nepriličnog, proljetnog ugođaja Božića, jučer je, na dan svetog Stjepana, provirila zima. Zamjetno je zahladnjelo, gdjegdje su zabijelile snježne pahulje, a na Jadranu podivljala bura. Danas, na dan svetog Ivana, zima se malo pritajila, ali će joj se zatim širom otvoriti vrata!

Pročitajte i ovo Saharski pijesak iznad Varaždina, ilustracija Ljeto je uranilo Temperature do 30 stupnjeva, a onda nagla promjena: Danas nam stiže saharski pijesak, objavljeno upozorenje za neke građane Ilustracija Zimski uvjeti Pao prvi snijeg, stiže ga još: Ima problema u prometu, HAK izdao upozorenje vozačima

Na vremenskoj karti pratimo uzbudljive događaje. Nakon odmicanja ''božićne ciklone'' i kratkotrajne vladavine područja visokog tlaka, sa sjeverozapada se žurno približava nova ciklona, s vrlo hladnim i vlažnim zrakom. To će Hrvatskoj donijeti prvi zbiljski napad zime, što će ljubiteljima zime biti - slatko, a drugima i gorko i mrsko.

Već ujutro, uz negativnu temperaturu, mnoge će probuditi bjelina na tlu. I to ne samo u gorju, nego i u nizinama, pa čak i na sjevernom Jadranu, gdje će uz to zapuhati bura, koja bi mogla imati olujne udare. Samo na krajnjem jugu privremeno, jako jugo.

Ovako izgleda snježna oluja koja se kreće prema nama

U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji danju oblačno sa snijegom uz nastanak i rast snježnog pokrivača. Puhat će jak sjeveroistočnjak. Najviša popodnevna temperatura oko Celzijeve ništice. U Zagrebu ujutro minus 3, a popodne ništica. Valjda znate, kako se treba odjenuti! Rukavice, šal i kapu ne biste smjeli zaboraviti.

U Istri, na Kvarneru i u velebitskom podgorju sutra znatno oblačno s kišom, susnježicom i snijegom. Puhat će vrlo jaka bura mjestimice s olujnim udarima. Temperatura niža nego danas. U Gorskom kotaru i Lici oblačno i vrlo snježno, s jakim sjeveroistočnjakom i sjevercem. Pozor: vijavica i snježni zapusi! Vrlo hladno s temperaturom postojano ispod Celzijeve ništice.

I u Dalmaciji oblaci i oborina, kiša, susnježica i snijeg. Bura - umjerena i jaka, a samo na jugu i u dubrovačkom području jako jugo. Hladno, ali ne onoliko koliko drugdje.

U prvoj polovici sljedećeg tjedna na kopnu bit će vrlo hladno s jakim jutarnjim mrazom, posebice u gorskoj Hrvatskoj. Povremeno slab snijeg. Vjetrovito, sa snježnom vijavicom i mećavom. Pripremite prikladnu odjeću i - lopate!

Na Jadranu u ponedjeljak mjestimice snijeg, a zatim djelomično razvedravanje. Bura iliti buretina! Ne samo hladno, nego mrzlo!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene