Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Osjetno zahlađenje već je stiglo, a ova zima skriva još iznenađenja

Zahlađenje (Foto: Guliver/Thinkstock)
Zahlađenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija +0 Zahlađenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/1 >>
Ako ste štedljivi na grijanju nećete biti sretni s promjenama u vremenskoj prognozi.

Premda se u blizini Hrvatske još motaju sredozemne ciklone, počinje nam pritjecati hladniji zrak iz sjevernijih kopnenih anticiklona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Stanovnici u kopnenim krajevima već su primijetili da su se temperature ponegdje snizile do Celzijeve ništice, prikladne za siječanj.

Na Jadranu i u u morskim krajevima tijekom dana bit će malo oblačno s burom, gdjegdje jakom, a u velebitskom podgorju i olujnom. U većem dijelu unutrašnjosti oblačno i donekle zamagljeno, mjestimice s kišom, a u gorskoj Hrvatskoj susnježicom i snijegom.

Neugodan dan u središnjoj Hrvatskoj

U Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj dan je neugodan, pretežno oblačan i malo magličast, negdje će još biti malo kiše ili rosulje, a drugdje će stidljivo proviriti sunce. U noći će možda pasti snijeg. Uz sjeveroistočnjak i najvišu popodnevnu temperaturu oko 5 stupnjeva, trebat će toplija odjeća i godit će kakav topao napitak.

Ni u Slavoniji, Baranji i Srijemu neće se uživati u zamjetno ljepšem vremenu. Prevladavat će oblaci, vjetar i hladnoća. Ipak, više će trebati šal nego kišobran.

U Istri i na Kvarneru subota barem djelomice sunčana, a oko Rijeke, kao i u Rijeci, malo drukčije. U Gorskom kotaru više nego u Lici oblaci, a gdjegdje i susnježica ili snijeg. Neće mnogo smetati, ali ni lijepo izgledati. Puhat će sjeveroistočnjak i bura, koja će u velebitskom podgorju biti čak olujna.

U Dalmaciji lijepo sunce i dobra toplina, a malo bure, tek toliko da se zna da je zima.

Dopadljivi zimski dani

Na kopnu zatim slijede dva dopadljiva zimska dana, hladna, s jutarnjim mrazom i možda maglom. U Gorskom kotaru će biti malo snijega. U utorak malo toplije, ali i oblačnije s novom kišom i mjestimičnim gorskim snijegom.

Na Jadranu nakon prestanka bure i zahladnjenja, ponovno oblaci - kiša će padati, jugo puhati.

Vrijeme se i dalje poigrava s iskustvenim pučkim proricanjem. U Međimurju i gornjoj Podravini smatraju da sredinom siječnja, oko spomendana svetoga Pavla pustinjaka, nastupa najhladniji dio zime. Otud izreka: Pavel pustinjak zimu nutri pela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene