Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temperature padaju i do 10 stupnjeva.

Slijedi nam još jedna promjena vremena i osjetno zahladnjenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da nam stiže nova promjena vremena.

 Na vremenskim kartama zamjećujemo anticiklonu koja nam je već donijela proljepšanje vremena. No, sa zapada nam se približava nova fronta oceanskog zraka, koja će nas zasigurno zahvatiti prije vikenda, ovaj put sredinom tjedna. Stoga je meteoalarm za srijedu zažutio dijelove Hrvatske.

Sredina tjedna 

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija vjetrovito i oblačno DHMZ upalio alarme, vrijeme je opasno: "Budite spremni na poremećaje"

Srijeda donosi promjenu vremena, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i zahladnjenjem, uz sjeverne vjetrove.

I na većem dijelu Jadrana srijeda u znaku nevera, a na sjeveru ponovno bura.  

Hrvatski puk smatra da se oko blagdana Svetog Lovre, 10. kolovoza, završava najtopliji i najsuši dio ljeta. Katkad i zamjetno zahladni, pa u Slavoniji kažu: Sveti Lovrenac, primakni vatri koljenac!

Fronta oceanskog zraka

Postupan porast naoblake sa zapada uz kišu, pljuskove i grmljavinu te zahladnjenje, najprije na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima, a do kraja srijede i u većem dijelu unutrašnjosti.

Pljuskovi mjestimice na zapadu i istoku zemlje mogu biti izraženiji. U Dalmaciji će se zadržati pretežno sunčano i vruće uz slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Na kopnu će zapuhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka, na udare podno Velebita i olujna bura koja će se u noći proširiti na sjevernu Dalmaciju. Najniža jutarnja temperaturazraka od 13 do 18, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna između 19 i 24, u Slavoniji i Baranji do 28, a u Dalmaciji između 29 i 32 °C, objavio je DHMZ.

Prognoza za kraj tjedna

Četvrtak sa zapada proljepšanje vremena. Petak lijepo vrijeme, sveže jutro, a ugodno toplo popodne. U četvrtak nestabilno, posebice u Dalmaciji, zahlađenje i jaka bura. U petak zamjetno proljepšanje, uz slabljenje i gdjegdje prestanak bure.

Temperature u srpnju više od prosjeka

Srednja mjesečna temperatura zraka za srpanj 2016. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1,4 °C (Komiža) do 3,0 °C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (Zavižan, šire područje Pazina i Varaždina, dio istočne Hrvatske, dio južnog Jadrana te dio srednjeg Jadrana i zaleđa) i ekstremno toplo (preostali dio Hrvatske).

Oborine u srpnju ispod prosjeka

Analiza količina oborine za srpanj 2016. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za srpanj 2016. godine nalaze u rasponu od 3% višegodišnjeg prosjeka u Zadru (0,7 mm) do 179% tog prosjeka u Daruvaru (152,6 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: kišno (istočna Hrvatska i dio središnje Hrvatske), normalno (Zavižan, dio središnje Hrvatske te dio srednjeg i južnog Jadrana), vrlo sušno (šire područje Rijeke i Senja te šire područje Zadra i Knina) i sušno (preostali dio Hrvatske).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene