446007
446007
446007
446007
446007

Slijedi nam još jedna promjena vremena i osjetno zahladnjenje

  • , 09.08.2016., 19:05
  • Autor:
  • komentara

Čini se da nam stiže nova promjena vremena.

 
 
 
 
Stiže nova promjena vremena (Video: Dnevnik Nove TV)
Stiže nova promjena vremena (Video: Dnevnik Nove TV)

 Na vremenskim kartama zamjećujemo anticiklonu koja nam je već donijela proljepšanje vremena. No, sa zapada nam se približava nova fronta oceanskog zraka, koja će nas zasigurno zahvatiti prije vikenda, ovaj put sredinom tjedna. Stoga je meteoalarm za srijedu zažutio dijelove Hrvatske.

Sredina tjedna 

Srijeda donosi promjenu vremena, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i zahladnjenjem, uz sjeverne vjetrove.

I na većem dijelu Jadrana srijeda u znaku nevera, a na sjeveru ponovno bura.  

Hrvatski puk smatra da se oko blagdana Svetog Lovre, 10. kolovoza, završava najtopliji i najsuši dio ljeta. Katkad i zamjetno zahladni, pa u Slavoniji kažu: Sveti Lovrenac, primakni vatri koljenac!

Fronta oceanskog zraka

Postupan porast naoblake sa zapada uz kišu, pljuskove i grmljavinu te zahladnjenje, najprije na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima, a do kraja srijede i u većem dijelu unutrašnjosti.

Pljuskovi mjestimice na zapadu i istoku zemlje mogu biti izraženiji. U Dalmaciji će se zadržati pretežno sunčano i vruće uz slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Na kopnu će zapuhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka, na udare podno Velebita i olujna bura koja će se u noći proširiti na sjevernu Dalmaciju. Najniža jutarnja temperaturazraka od 13 do 18, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna između 19 i 24, u Slavoniji i Baranji do 28, a u Dalmaciji između 29 i 32 °C, objavio je DHMZ.

Prognoza za kraj tjedna

Četvrtak sa zapada proljepšanje vremena. Petak lijepo vrijeme, sveže jutro, a ugodno toplo popodne. U četvrtak nestabilno, posebice u Dalmaciji, zahlađenje i jaka bura. U petak zamjetno proljepšanje, uz slabljenje i gdjegdje prestanak bure.

Temperature u srpnju više od prosjeka

Srednja mjesečna temperatura zraka za srpanj 2016. godine bila je u cijeloj Hrvatskoj iznad višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) na što ukazuju pozitivne anomalije srednje mjesečne temperature zraka. Odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od 1,4 °C (Komiža) do 3,0 °C (Gospić).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (Zavižan, šire područje Pazina i Varaždina, dio istočne Hrvatske, dio južnog Jadrana te dio srednjeg Jadrana i zaleđa) i ekstremno toplo (preostali dio Hrvatske).

Meteoalarm za srijedu (Screenshot: Meteoalarm)

Oborine u srpnju ispod prosjeka

Analiza količina oborine za srpanj 2016. godine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1961. - 1990.) pokazuje da su količine oborine bile većinom ispod višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za srpanj 2016. godine nalaze u rasponu od 3% višegodišnjeg prosjeka u Zadru (0,7 mm) do 179% tog prosjeka u Daruvaru (152,6 mm).

Oborinske prilike u Hrvatskoj za srpanj 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: kišno (istočna Hrvatska i dio središnje Hrvatske), normalno (Zavižan, dio središnje Hrvatske te dio srednjeg i južnog Jadrana), vrlo sušno (šire područje Rijeke i Senja te šire područje Zadra i Knina) i sušno (preostali dio Hrvatske).

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se