Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Hrvatsku preplavile oborine: Možemo li (i kada) očekivati smirivanje kiše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
117 litara kiše po metru četvornom izmjereno je u subotu ujutro u Rabu, 94 litre u Krku i gotovo 50 litara u Poreču. To su službeni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda. Oni još uvijek neslužbeni, s DHMZ-ove automatske postaje u Crikvenici, govore o čak 184 litre i to samo jutros između 1 i 6 sati.

A što mogu očekivati stanovnici kišom pogođenih područja te gdje se mogu očekivati nove vremenske neprilike s obilnim oborinama zna meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Oko 40 posto više od mjesečnog prosjeka - sad je i sasvim jasno kako je došlo do problema s bujicom vode, jer tolika količina u kratkom vremenu negdje mora i oteći. Nažalost, čeka nas još kiše.

"Idućih sati, tijekom noći i jutra, očekuje se obilna kiša na Sjevernom Jadranu gdje je danas bilo obilnih oborina, ali i u središnjim krajevima. Sutra će se ona premještati prema sjevernim krajevima, a obilne kiše može biti i na zadarskom području", kazao je Darijo Brzoja.

U subotu su cijeli dan grmljavinski oblaci obnavljali svoju snagu nad Kvarnerom. Mira neće biti niti ove noći, oborinski sustav donijet će još kiše i sjevernom Jadranu i gorju, zatim središnjim krajevima, a u nedjelju će se premiještati prema istoku i jugu.

U nedjelju ujutro će tako upravo na istoku i jugu moguće biti dijelom vedro, uz nešto sunca, dok se zapadnije u zemlji, na cijelom ovom području očekuju kiša i grmljavinski pljuskovi. Pri tom ponovno može biti i obilnije oborine. Temperatura će biti od 15-ak stupnjeva na kontinentu do 20-ak na moru. Puhat će jugo i jugozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj danju postupno smirivanje sa zapada, pa će poslijepodne kiša ovdje i prestati, a i oblaci bi se mogli pomalo razilaziti. Temperatura će biti između 16 i 20 stupnjeva, a računajte da će navečer biti osjetno svježije.

Glavinina oborina na istok zemlje stiže od popodnevnih sati, s tim da se ovdje uglavnom ne očekuje tako jaka kiša kao na zapadu. Lokalno naravno, može biti i pokojeg jačeg pljuska. Bit će dosta toplije nego u središnjim krajevima, većinom od 24 do 26 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu poslijepodne će biti mirnije, manje kiše, no ne isključujemo mogućnost za još pokoji pljusak. Sasvim sigurno, ono što je palo danas i ono što će pasti noćas bit će i više nego dovoljno za cijeli mjesec. Većinu dana na moru će puhati umjeren jugozapadnjak. Temperatura će biti oko 20 stupnjeva, a u gorju između 14 i 17.

Kako se oborinski sustav bude premiještao prema Dalmaciji tako će s njim stizati i kiša. Ponegdje ponovno obilnija, moguće i na zadraskom području, ali tijekom dana i južnije. Puhat će umjereno i jako jugo, poslijepodne ponegdje sjeverozapadnjak. Temperatura će biti uglavnom od 23 do 26 stupnjeva.

Nažalost mirnije vrijeme neće trajati dugo. Već u ponedjeljak poslijepodne i navečer stiže nam novi val kiše, koje će potom biti i u utorak, a djelom i u srijedu. Opet bi mjestimice mogla biti obilnija. Jutra su sve hladnija, a od utorka će i danju biti nekoliko stupnjeva svježije nego do sad.

Na Jadranu također u ponedjeljak kiša i pljuskovi, prvo na sjevernom dijelu, ponegdje i obilniji, dok će u Dalmaciji biti djelomice sunčano. U utorak posvuda promjenjivo s pljuskovima, a u srijedu samo na jugu. Okrenut će na buru pa će od utorka i na moru biti osjetno svježije.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene