Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Milijunska obećanja

Odakle novac za vojni rok, avione, njegovatelje...?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od novih borbenih zrakoplova do vraćanja vojnog roka i povećanja socijalnih prava.

Iz Vlade u posljednje vrijeme jedna za drugom stižu najave i planovi koji stoje stotine milijuna kuna, a nije ih bilo kad se donosio proračun. Dok ministri redom tvrde da imaju potrebna sredstva, iz oporbe upozoravaju da država nema toliko novca i da se Vlada razbacuje idejama koje će nakon lokalnih izbora pasti u vodu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

Novac za povećanje porodiljne naknade ministrica demografije pripremila je u proračunu. No, nedostaju joj još dodatni milijuni za proširenje statusa njegovatelja osoba s invaliditetom.

''Predviđena su sredstva, normalno da ne bi donosili nikakve odluke ako nisu predviđena financijska sredstva u državnom proračunu odnosno na stavkama ministarstva'', rekla je Nada Murganić, ministrica demografije.

Ministar Tomo Medved u Zakonu o braniteljima sprema izjednačavanje prava pripadnika HV-a i HVO-a. Iz oporbe upozoravaju da mu za to trebaju milijarde kuna kojih nema u proračunu, no ministar tvrdi da se ne radi o milijardama. Kaže da će mu biti dovoljno što je proračun ministarstva povećan za 200 milijuna kuna.

Novac za novu borbenu eskadrilu koju želi ministar obrane Damir Krstičević u proračunu nije predviđen, a u pitanju je više od milijardu eura. Dodatnih 300 milijuna kuna na godinu stajala bi nova ideja vraćanja obveznog vojnog roka.

U SDP-u smatraju da država nema novca za sve što ministri najavljuju. ''Bojim se da je sve ovo sada priprema za lokalne izbore. Puno je obećanja, bit će do petog mjeseca sasvim sigurno još više. Mene muči što nijedan ministar nema odgovor koliko to košta i koliko novaca traži u proračunu, tako da me strah da će ustvari nakon petog mjeseca sve to nekako otići u zaborav'', rekla je Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a.

Predsjednik HNS-a smatra da najave bez pokrića pokazuju da Vlada nema jasan put kojim država treba ići.

''Pretvara se Hrvatska u jednu lijepu rođendaonicu. Puštaju se šareni baloni kao da se djeca trebaju igrati s tim, a ne vodi se država u smjeru kojem treba ići zato smo ih nazvali Titanik Vladom, jer su rođendaonice bile dio Titanika prepune svirke, moći, brzine a onda je došao mrak i pojavila se santa leda. To se očito i njima događa'', rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Svaka nova milijunska ideja kvari plan ministra financija Marića o smanjivanju minusa u državnoj blagajni a uz to mu ove godine treba više od 70 milijardi kuna za vraćanje kredita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene