Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović:

'Vrdoljak karijeru radi na velikom slučaju kojem nije dorastao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove okolnosti i povišene tenzije u pregovorima s Mađarima oko INE, Perkovićev zahtjev da mu Hrvatska plaća obranu pred njemačkim sudom, te nepoznanice oko pada aviona u Ukrajini obilježili su tjedan iza nas. Više u pregledu tjedna Ivane Petrović iz Dnevnika Nove TV.

44 posto zaposlenih u nas miješa posao i užitke. Služba postaje družba. Riječ je uglavnom o malo, hm, romantike, ponekad samo u ''one night stand'' stilu, jer samo 4 posto očijukanja na poslu završi stabilnim vezama ili brakom. A što se može, ima se vremena. Malo se radi pa bubulabu na poslu dodatno veseli. Začini dan.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović burni dani iza nas Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Slika nije dostupna Što je obilježilo protekli tjedan Tjedni pregled Ivane Petrović

'VRUĆI' HRVATI Gotovo polovica zaposlenih imalo ljubavnu aferu na poslu!

Čudno da naša Vlada u ovom istraživanju nije našla razlog za katastrofalan BDP i potpuni gospodarski kolaps. Jer love se za svaku slamku. Spika da je za sve kriv HDZ koji je najdulje vladao državom, više ne prolazi.

Pa ne bi čudilo da u tom magnovenju ministar Grčić, između dvije kave na Cvjetnom trgu u svako doba dana ili tenis mečeva izjavi kako je za loše stanje hrvatske ekonomije eto kriv seks na poslu. I da pornokracija uz klijentelizam ne pripada samo takozvanim političkim elitama.

Šalu na stranu, ali vrhunac političkog magnovenja jest izjava oko kupovine mađarskog udjela u Ini, za koji MOL traži između 2 i pol i tri milijarde dolara, koje Hrvatska ne samo da nema, već joj je i kreditni rejting u smeću, ali veliki strateg Vrdoljak i za to ima frazu: 'U potrazi smo za rješenjem'.

Vrdoljak prijeti MOL-u: 'Pustit ćemo audio snimku pregovora u javnost'

Ministar u kupe, premijer u špade. I sve to nakon što su Mađari prekinuli najnoviji krug pregovora oko Ine, napustivši sastanak prije početka i priopćivši da im Vrdoljak nije ponudio jasan stav Vlade. Ministar je na to odmah sazvao izvanrednu presicu. I rekao da je on Hrvat i domoljub. Mi u to ne sumnjamo, ali to ovdje, je stvar u nekoj drugoj vještini, a ne u hrvatstvu.

Hrvatstvo ne može riješiti spor s izvrsno pripremljenim mađarskim timom, kojem je spor oko Ine prvorazredno i to ne samo nacionalno političko pitanje. Ne može se stoga dolaziti s njima na sastanke mašući Sanaderovom presudom.

Što ako Sanader zatraži reviziju ili tuži Hrvatsku Strasbourgu? Što kad se objelodane ''bijele noći'' i cjelovita Linićeva uloga u slučaju Ina? Vrdoljak je došavši iz Osijeka sebi namijenio veliku političku karijeru. I gradi je floskulama na velikom slučaju, kojem po ničemu nije dorastao.

'Ukoliko dođe do sankcija, naivno je misliti da Putin neće odgovoriti'

Oprez, oprez i oprez, to je jedino što se može kazati u ovoj velikoj i prljavoj američko-ruskoj geopolitičkoj igri oko plinskih pravaca koja može izroditi svašta. Europska unija ni sama ne zna bi li udovoljila Americi i svom drugom vanjskotrgovinskom partneru - Rusiji stavila sankcije.

Rušenje malezijskog aviona, čini se, generirani je misterij u kojem bi Putin možda mogao imati završnu riječ. Amerikanci su nakon poziva Rusije da pogledaju svoje satelitske snimke kazali da ruske vlasti nisu u vezi s avionom. Rusi pak imaju sustav nadzora kopna i svemira koji može u realnom vremenu pratiti leptira u letu, a gdje ne bi avion.

Ono što je zasad sigurno je da su BUK sustav imali i Ukrajinci i proruski pobunjenici te da je njime rukovao profesionalac. Apriori tvrditi da su to učinili Rusi ili da su to učinili Ukrajinci ili Amerikanci - nije moguće. Ovo je definitivno informacijski rat, u kojem zapadni mediji po propagandnim aktivnostima ne zaostaju za ruskim.

Tek sramežljivo mali dio njih javlja da je Human Rights Watch izjavio da Ukrajina u napadima na Lugansk koristi raketni sustav zabranjen međunarodnim ratnim pravom te izjavu OESS-a da su u Lugansku pobili previše ruskih civila.

Ukrajinska vlada se opet raspada. Toj velikoj, lijepoj, ali i visokokorumpiranoj zemlji, u još jednom pokušaju demokratizacije, nitko ne pomaže - već je grabi, ucjenjuje te peti put u zadnjih sto godina je pretvara u tragičan poligon interesne strategije moćnih.

MUP odbio plaćati obranu Josipu Perkoviću; Nobilo najavio tužbu protiv Hrvatske

A ovu strategiju u Hrvatskoj smo već više puta vidjeli kroz razne oblike starih elita. Perkovićev zahtjev da mu Hrvatska plati obranu te Nobilova prijetnja da će Hrvatsku tužiti sudu u Strasbourgu je vrhunac tog kolokvijalno rečeno ''udbaškog cinizma''.

Tražiti od poreznih obveznika da plaćaju obranu optuženom za likvidaciju u ime jugoslavenske države znači potpuno izgubiti kompas. Mi bismo željeli da gospodin Perković dokaže nevinost o kojoj govori. Ali o svom trošku. Hrvatska je članica Europske unije, koja je u svom biću antitotalitarna koalicija.

A Perković od nje traži da mu financira obranu za ubojstvo iz vremena totalitarizma. Takav zahtjev na pravnoj razini u niti jednoj zemlji i krhkije demokracije - ne može proći. Na javnoj razini još ga bezočno uspoređujući s generalima u Haagu - ovako ciničan zahtjev - s ponekim usamljenim glasom kritike - može proći samo u Hrvatskoj.

Zeza nas vrijeme, neko čudno ljeto. Tlak i sparina briju sve u 16. Pa su nizozemski turisti u jednom porečkom lokalu izgubili živce. Jer su predugo čekali hranu. To ne osporava ni vlasnik, ali kaže - počeli su ići od stola do stola, galamiti i govoriti drugima da ne plate naručeni obrok. Što je iznerviralo konobara koji je jednog iz grupe Nizozemaca napao nanijevši mu tjelesne ozljede. Grad Poreč razmatra mogućnost sudske tužbe protiv vlasnika i to za narušavanje ugleda.

U tjednu koji je za nama, SDP je izbacio Marinu Lovrić Merzel, ali ona sebe ne želi izbaciti s mjesta županice. Takav je slavni hrvatski zakon pa im Lovrić ne da gušta iz Remetinca.

U zemlji brojnih paradoksa dogodila se jedna za sve korisna stvar, a tiče se Ustavom zajamčenih vjerskih sloboda. Ustavni sud presudio je u korist gospođe Djiljsime, muslimanke iz Crikvenice. Njoj je prije 11 godina fotografija s maramom odbijena u zahtjevu za osobnu pa je vodeći pravnu bitku sve ove godine bila bez dokumenata.

Osporeno joj je ono na što ima pravo. Sad može odahnuti i putovati. A mi vas za kraj vodimo na putovanje, a gdje drugo nego na Jadran. Dubrovnik je prenapučen pa ćemo radije u Trilj. To hobotnica ispod peke, to arambaši, ma kulinarski raj. Divna priroda, lijepa Cetina. Za godišnji ideja slatka k'o bombončić.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene