Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše prognoze

Vraćamo se na 300.000 nezaposlenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je taman krenula putem gospodarskog oporavka, no čini se da će u 2012. ipak lagano potonuti.

Vratimo se malo na 2011. godinu koja statistički još nije zaključena. HNB ipak očekuje kako ćemo proteklu godinu dočekati u laganom plusu od 0,4 posto. No, u ovoj godini, ističe HNB, vraćamo se u recesiju i očekuje se negativan gospodarski rast od -0,2 posto. Pravi oporavak će pričekati do 2013. godine, kad se prognozira rast od 1,2 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Što zapravo stoji iza recesije koja nas očekuje u ovoj godini? Ono što će BDP najviše vući prema dolje bit će osobna potrošnja od -0,4 posto te državna potrošnja s -3,5 posto. No, znamo da država jednostavno mora smanjiti svoje rashode. Očekuje se kako će investicije biti u pozitivnom sektoru s 1,6 posto rasta, kao i izvoz s istom stopom rasta. Ipak, investicije i izvoz premalo rastu kako bi gospodarski rast bio onakav kakav hrvatska treba.

'Spora dinamika oporavka traži da s jedne strane intenziviramo reforme, a s druge strane traži povoljan ishod nekih trenutnih događanja u EU. Neki značajniji, povoljniji trendovi su izvjesniji u periodu nakon 2013. godine', ističe Alan Kovač, glavni analitičar Erste Banke.

Niti u 2012. godini vojska nezaposlenih ne dobiva pozitivne vijesti od HNB-a. U protekloj godini stopa nezaposlenosti bila je visoka i iznosila je 17,9 posto, no u ovoj godini očekuje se još gora situacija i rast nezaposlenosti na 18,7 posto. To znači da će broj nezaposlenih vjerojatno prijeći 300.000. posljednji podaci govore da je u Hrvatskoj nezaposlenih 293.852. Treba vidjeti kako će se situacija razvijati u tekućoj godini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene