Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ljetnom razdoblju

VRAĆA SE OBVEZNI VOJNI ROK? Služio bi se mjesec dana, a mogle bi se prijaviti i djevojke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni rok bio bi obvezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele.

Hrvatska vraća vojni rok - služio bi se tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to samo u ljetnom razdoblju, javlja Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Koliko stoji obavezni vojni rok? - 5 Nove brige za vlast Koliko će koštati vojni rok? Ovo su prve brojke: "Ljude ne možete s takvim plaćama zadržati u sustavu" Ilustracija Promjene diljem kontinenta "Profesionalne vojske započinju ratove, ali ročnici u njima pobjeđuju": Velike promjene u europskim vojskama

Odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka navodno samo treba proći potrebnu proceduru kako bi se počelo s njenom primjenom. Naime, postoji još uvijek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gdje će se obuka sve provoditi, koje instruktore angažirati i koliko će to sve skupa koštati.

Najviše izgleda za usvajanje ima plan po kojem bi se vojni rok služio tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to u ljetnom razdoblju, od zadnje trećine srpnja pa do konca kolovoza, u dva turnusa.

Vojni rok bio bi obvezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele, javlja Slobodna Dalmacija.

U razdoblju od 21 dan ili 28 dana organizirat će se obuka tijekom koje će se mladi upoznavati s oružjem, vježbati pucanje, svladati prvu pomoć, naučiti iskopati rov ili skloniti se u slučaju eksplozije i savladati slične praktične vještine.

Naime, tijekom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima (i vojnikinjama), uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudilo stalno namještenje u Hrvatskoj vojsci, uz daljnje školovanje.

Vojska bi se trebala služiti u postojećim vojnim objektima i trenutno praznim državnim zgradama pa budući ročnici ne bi trebali odlaziti daleko od kuće.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene