Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite na vrijeme

VOZAČI OPREZ! Od nedjelje na cestama vrijede nova pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U noći sa subote na nedjelju završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko. Upravo ova promjena sa sobom nosi i neka nova pravila ponašanja na prometnicama.

Ljetno računanje vremena završava u noći sa subote na nedjelju prelaskom na zimsko vrijeme, pa će vozači i danju morati paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 22 do 8 sati, obračunavati od 21 do 7 sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bez toga ne bi smjeli na cestu Od danas na snazi važna promjena za sve vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno Slika nije dostupna POMICANJE KAZALJKI NA SATU U nedjelju počinje zimsko računanje vremena, pogledajte koja se još važna stvar mijenja

Ljetno računanje vremena u 2016. završava u nedjelju, 30. listopada, u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata, izvijestio je na svojim internetskim stranicama Državni zavod za mjeriteljstvo.

MUP podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Vozačima u slučaju nepoštivanja tih propisa prijete kazne od 300 kuna, navodi MUP, koji apelira na vozače da tijekom vožnje imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Hrvatska elektroprivreda podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene