Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'ASDA 2013'

Josipović otvorio vojnu izložbu i gledao pokaznu vježbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na drugoj Jadranskoj vojnoj izložbi 'ASDA 2013', koju je svečano otvorio predsjednik Ivo Josipović u Splitu, održana je i pokazna vježba združenih Oružanih snaga RH u vojarni sv. Nikole u Lori

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Robert Hranj rekao je kako tom vježbom žele pokazati svoju sposobnost da reagiraju na sigurnosne ugroze i terorističke prijetnje na moru te da tako žele pridonijeti atraktivnosti izložbe.

'Želimo pokazati da postupamo po NATO-standardima i da i ubuduće možemo sudjelovati u sličnim aktivnostima na moru ili u mirovnoj misiji. U ovoj vježbi je vidljivo koordinirano djelovanje svih rodova Oružanih snaga i spremnost da se suočimo sa sigurnosnim izazovima na moru', istaknuo je Hranj.

Pročitajte i ovo Previše kokodakanja - 4 Puno kokodakanja Tko je sisački prevrtač? "Ja nju držim u ruci, Hrvaticu ne možete držati" Slika nije dostupna Mir ili rat s Rusijom? Povijesni summit NATO-a: Što će zapadni čelnici dogovoriti s Porošenkom?

>>Održan završni prikaz vojne vježbe 'Štit 13'

Vježba se održavala na moru i u zraku pred Lorom, a osim predsjednika Republike, pratila su je visoka vojna izaslanstva i mnogi predstavnici medija. U vježbi je sudjelovalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), te brodovi Hrvatske ratne mornarice (HRM) i bojna za specijalno djelovanje. Pokazna vježba združenih Oružanih snaga RH počela je nakon što su 'dobiveni obavještajni podaci o sumnjivom brodu, a nakon pregleda zrakoplovima donesena je odluka o fizičkom nadzoru'. Ubrzo je na more upućen brod obalne straže, no sumnjivi brod nije prihvatio dragovoljni nadzor te je odlučeno da se na nj iskrcaju specijalne snage. Protuminski ronioci su pak trebali utvrditi kakav to 'čudan sadržaj' sumnjivi brod ispušta u more. Najviše pozornosti privukli su zrakoplovi nad Lorom obrušavajući se velikom brzinom.

>>MORH: Nikome se ne pogoduje u postupku remonta borbenih zrakoplova

Na vojnoj izložbi 'ASDA 2013', predstavlja se 106 izlagača iz 19 zemalja, a predsjednik Josipović je prigodom otvorenja istaknuo kako ona pokazuje nekoliko važnih stvari, a prva od njih je da je sigurnost danas pojam koji je širi od onog kako smo ga klasično doživljavali.

'Sigurnost danas obuhvaća ne samo tradicionalne prijetnje, nego i borbu protiv terorizma, za ekološki čiste zemlje, protiv organiziranog kriminala, dakle jedan cijeli niz ugroza, uključujući i suvremeni kibernetički kriminal, koji do jučer nisu bile poznate', rekao je Josipović.

Rekao je kako taj događaj u Splitu i Hrvatskoj govori o politici Hrvatske koju vodi naša vlada, a koja 'ide za ostvarenjem načela kolektivne sigurnosti, mirne suradnje, posebice u našoj regiji'.

>>Raspisan natječaj za remont i nabavku MiG-ova, ali neće biti javan

'Hrvatska kao domaćin sajma nije slučajno odabrana. Tome je uvelike pridonijela hrvatska industrija vojnog naoružanja i opreme, koja i na ovom sajmu pokazuje da se može ravnopravno natjecati na svjetskom tržištu', rekao je ministar obrane Ante Kotromanović. Istaknuo je da će izložbu posjetiti izaslanstva 28 zemalja i da se time pridonosi 'regionalnoj i globalnoj suradnji, sigurnosti i stabilnosti'. 

Vojnu izložbu, koja će trajati do 26. travnja, pod pokroviteljstvom Vlade i uz potporu MORH-a, organizira američka tvrtka TNT Production Inc., specijalizirana za organizaciju takvih sajmova. Justin Webb, ravnatelj američke tvrtke TNT Production INC, istaknuo je kako je svrha te izložbe vladama i predstavnicima vojne industrije omogućiti susrete i razgovore o vojnim strategijama, što je posebice važno za zemlje jugoistočne Europe. Zahvalio je Vladi RH i državnim tijelima ističući kako se bez njihove pomoći takva vojna izložba ne bi mogla organizirati.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene