Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon niza incidenata

Kamera Dnevnika Nove TV ušla na teren opasnog vojnog skladišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prostor nekadašnjeg vojnog skladišta u Pađenima kraj Knina, jedan od najopasnijih u Hrvatskoj, i dalje prijeti zbog zagađenosti eksplozivom. Nakon strašne eksplozije prije dvije godine i niza incidenata, nastavlja se opsežna sanacija. Kamera Nove TV prva je ušla na teren nakon prošlotjedne pogibije pirotehničara.

Područje bivšeg vojnog skladišta i dalje krije opasnost od ubojitih sredstava. 'Na 300 metara odavde je negdje oko 39.000 metara četvornih neočišćenog prostora', kazao je satnik Mile Tomić, zapovjednik Snaga za sanaciju i čišćenje. Riječ je i o izuzetno teškom terenu. 'Sitna makija i raslinje koje je dosta zahtjevno. I trava koja, koja je obrasla', dodao je Tomić.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Eksplozija u tvornici eksploziva Ozlijeđeni prevezeni u bolnicu U velikoj eksploziji u Turskoj poginulo petero ljudi: "Bila je rezultat kemijskog eksperimenta"

U blizini tog mjesta prošlog je tjedna poginuo pirotehničar. Dok istraga i dalje traje, kataklizmični ostaci stabala podsjećaju na veliki požar i eksplozije 2011. 'Sama površina je bila ekstremno zagađena raznim vrstama ubojitih sredstava koji su bili tu uskladišteni', kazao je Tomić.

>>
Preminuo jedan od pirotehničara: 'Bio je među najboljima u Hrvatskoj vojsci'

Prije dvije godine dogodile su se strašne eksplozije, tada je prikupljeno čak 400 tona metalnog otpada - nekadašnjih bombi, mina i streljiva. Miličina kuća prvo je susjedstvo bivšoj vojarni. 'Jedva čekam da to više nema. Kad god ono eksplodira, ja jadna odskočim. Gdje god šta ovamo lupne onako bez toga, ja jadna odskočim od straha', kazala je Milica Samarđija iz Pađena.

Straha ne bi trebalo biti za pet mjeseci, kada bi pirotehničari trebali završiti s razminiranjem. 'Mi već godinama primijenjujemo standarde NATO-a i standarde Europske Unije. Planirano vrijeme završetka je negdje do kraja godine, do početka mjeseca prosinca', kazao je Tomić.

U Pađenima još uvijek strahuju. 'Opasnosti od eventualnih slučajnih eksplozija nema jer smo mi uspjeli prikupiti i evakuirati, praktički, uništiti na poligonima oružanih snaga većinu streljiva', kazao je Tomić. Uz dovršetak sanacije, opasan eksploziv u Pađenima bi napokon trebao postati prošlost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene