Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komadina, Obersnel...

Reakcije na izbacivanje Linića: 'Žao mi je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbacivanje Slavka Linića iz SDP-a komentirali su njegovi bivši stranački kolege.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina poručio je kako lider stranke ne dijeli stranku.

"Ovo je evidentna podjela stranke, ovo su dva SDP-a i dva svijeta", poručio je Komadina nakon sjednice Glavnog odbora stranke na kojoj je tajnim glasovanjem koje je predložio predsjednik stranke Zoran Milanović, tijesnom većinog glasova, iz SDP-a isključen Slavko Linić.

Ovo je, kaže Komadina, pirova pobjeda, a SDP je izgubio.

"Ovo nije raskol već demokratsko izjašnjavanje - vrlo jasno pola pola", komentirao je Komadina rezultat glasovanja od 50 glasova za i 47 protiv isključenja Linića iz stranke.

"Linić nije tu bitan, bitan je karakter upravljanja strankom", rekao je Komadina. Na pitanje je li večeras bilo izjašnjavanje o Slavku Liniću ili Zoranu Milanoviću, Komadina je kazao kako misli da je bilo izjašnjavanje o Milanoviću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP u Tuheljskim toplicama Linić: Ubijamo se od posla, ali nismo zadovoljni brzinom Slika nije dostupna Oštar odgovor Karamarku Linić: Zar očekujete da ćemo mi u mjesec dana nadoknaditi ono što ste vi u 8 godina opljačkali?!

SLAVKO LINIĆ IZBAČEN IZ SDP-a!

"Slavko Linić je teško kvalificirao neke stvari i žao mi je da je prešao rubikon u dijelu svojih izjava jer da nije prešao ne bi bilo ovakvo glasovanje", drži Komadina.

Upitan čiju podršku očekuje, s obzirom na to da je najavio kako će biti kandidat za predsjednika stranke, odgovorio je kako očekuje "podršku članova i članica SDP-a".

"Nema puča, bit će izbori, kad budu izbori, ja nikad ne rušim, ja uvijek gradim", kaže Komadina.

Ne očekuje raspuštanje riječkog SDP-a koji se protivio Linićevom isključenju jer bi to, kaže, bio sumrak SDP-a.

Leko: ne može se negirati podjela u SDP-u oko Linića

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko kazao je kako se nakon tijesnog glasovanja tog tijela o isključenju Slavka Linića ne može negirati da u SDP-u postoji raskol po tom pitanju.

"Raskol na ovom pitanju ne može se negirati, on je u ovom pitanju zaista dubok, a prelamaju li se preko tog pitanja dublji odnosi unutar SDP-a, to moramo vidjeti", rekao je Leko nakon sjednice na kojoj je Glavni odbor u tajnom glasovanju s 50 glasova za i 47 protiv odlučio da će Linića isključiti iz stranke.

Dodao je kako se nada da će Glavni odbor o tome uskoro ponovno raspravljati i tražiti novo okupljanje u SDP-u na novim programskim vrijednostima.

Leko je potvrdio da je osobno glasovao protiv Linićeva isključivanja, ponovivši da bi bilo bolje da se o tome odlučivalo tek kad nadležne institucije provjere Linićeve optužbe na račun Zorana Milanovića.

"Volio bih da smo prije odlučivanja imali stajalište saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i DORH-a, koji je rekao da razmatra sve ono što je Linić iznio", rekao je.

Na pitanje ima li predsjednik SDP-a Zoran Milanović i dalje povjerenje stranke, odgovorio je kako Glavni odbor o tome nije glasovao i da ne želi špekulirati.

"Predsjednik stranke ostaje predsjednik stranke i sada ima otežanu zadaću da okupi SDP, da nađe točke okupljanja. Vjerujem u SDP, vjerujem u snagu SDP-a, jer ovo nije bila aklamacija, nego uvjeravanje, vrhunski demokratsko odlučivanje", kazao je Leko.

Ocijenio je i da današnja sjednica donosi novo povjerenje u tijela stranke, uključujući i njezina predsjednika.

Obersnel: Žao mi je

Šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel kazao je večeras kako mu je žao što je Glavni odbor te stranke potvrdio odluku Predsjedništva da se Slavka Linića isključi iz stranke.

"Mislim da SDP neće biti isti bez Slavka Linića, ali mi smo legalisti i prihvaćamo tu odluku i pred nama su novi dani", rekao je Obersnel.

Na pitanje hoće li sada biti mir u SDP-u, s obzirom na to da se riječki SDP protivio Linićevu isključenju, Obersnel je odgovorio da to prije svega ovisi o predsjedniku SDP-a i Vlade Zoranu Milanoviću i njegovim daljim potezima.

"Ja ni do sada nisam vidio rat", ustvrdio je.

Glavni odbor SDP je odlučio kako je odlučio i mislim da sam rezultat konačnog ishoda glasovanja od 50 glasova za i 47 protiv isključenja govori o tome da se nije bilo lako odlučiti, kaže Obersnel.

Jurjević: Odlučili smo kako smo odlučili

"Odlučili smo kako smo odlučili i sada ćemo dalje vidjeti", komentirao je večeras SDP-ovac Marin Jurjević odluku Glavnog odbora (GO) o isključenju Slavka Linića iz stranke.

Vjeruje, kaže, u SDP. "Borit ćemo se da i dalje budemo stranka koja će i u daljnjem razdoblju pokazati da ima sposobnosti voditi Hrvatsku", kazao je Jurjević.

Verčeras su, kaže, otvoreno i bez zadrške, zareza i zagrada govorili o situaciji, društvu i SDP-u, a o odluci Predsjedništva stranke da se isključi Slavko Linić smo morali odlučiti.

Član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović kazao je kako mu je drago zbog odluke Glavnog odbora, koju tumači kao poruku svim članovima stranke.

"Bez obzira koliko imate staža, ukoliko želite poštivati demokraciju, demokratske procese, morate poštovati statut i pravila igre i ako nekoga oklevećete za to treba snositi posljedice. To je vrlo jasna poruka svim članovima stranke, ali želimo prenijeti ta pravila i standarde i u vođenje države i zato mi je drago da je većina članova GO SDP-a potvrdila odluku Predsjedništva", rekao je Zmajlović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene