90962
90962
90962
90962
90962

Vodostaj Mure se diže, kuće u opasnosti

  • , 25.06.2009., 19:44
  • Autor:
  • komentara

Poplave ugrožavaju cijelu Srednju Europu, a u Hrvatskoj je stanje već kritično na Muri. Rijeka je poplavila granični prijelaz Sveti Martin i okolna područja.

 
 
 
 
Mura prijeti poplavom kuća u Međimurju
Mura prijeti poplavom kuća u Međimurju

Još jučer su ovdje šetali turisti, no danas je Mura preuzela kontrolu. Voda je rasla iz sata u sat pred očima ljudi. Na brzinu se spremaju čamci i osluškuju vijesti, a one kažu da najgore slijedi, jer veliki vodeni val iz Austrije stiže pred kraj dana.

'Iza nas sve do onih stupa što se mali vide okolo, je obala rijeke Mure i ovo je sve sada razliveno zbog porasta vodostaja i sve se razljeva i očekujemo da će krenuti prema selu', kazao nam je jedan od mještana. U selu znaju da snaga rijeke nije za igru. U zadnjih stotinu godina Mura je samo jednom narasla više od pet metara, što je znak za evakuaciju.

Načelnik općine Franjo Makovec nada se da se večeras to ipak neće dogoditi. 'Međutim, očekujemo val koji bi trebao pred kraj današnjeg dana povećati vodostaj za 40 do 50 centimetara. Takvo je očekivanje i tada će se rijeke već izliliti', dodao je Makovec. Cesta koja vodi do slovenske granice već je pod vodom a granični prijelaz zatvoren, dok one koji žive pored rijeke čeka besana noć.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se