Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osijek pod nadzorom

Vodeni val kreće se prema Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drava kod Osijeka danas je u padu, no raste vodostaj Dunava kod Vukovara, prema kojemu se sada kreće vodeni val.

Vodeni val krenuo je prema Vukovaru. U 8 sati ujutro zabilježen je porast vodostaja Dunava i iznosio je 721 centimetar, da bi u 10 sati pao na 712 centimetara, no potom je počeo rasti i u 15 sati je iznosio 722 centimetra, stoji na službenoj stranici Hrvatskih voda.

Pročitajte i ovo Josip Đurković o suši Velike suše Alarmantna situacija u Slavoniji, otkazuju kruzeri, ribe se ne mrijeste: "Nedostaju nam količine snijega u Alpama" Slika nije dostupna Fascinantni prizori FOTO Panoramski pogled na monstruozni vodeni val

Istovremeno, Drava kod Osijeka je u 8 sati ujutro bila u padu, izmjereno je 512 centimetara, a nakon 10 sati stagnira na 513 centimetara. Vrhunac vodenog vala kod Vukovara očekuje se večeras ili sutra ujutro.

>> VIDEO Platnena barijera čuva Osijek od poplave!

Osijek: Sve pod nadzorom no i dalje maksimalna pripravnost

Cijela dužina ugroženog područja zbog visokog vodostaja Drave i Dunava, uključujući i donjogradski dio Osijeka, je pod nadzorom, izjavio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja.

Vodostoja Drave kod Osijek iznosi plus 514 centimetara, a Dunava kod Batine plus 767, što su izuzetno visoki vodostaji i još 5 do 7 dana stanje na terenu će biti složeno i sve službe će biti maksimalno pripravne, rekao je na konferenciji za novinare Šišljagić.

Naglasio je kako se uspjelo staviti pod nadzor osječki Donji grad, gdje je na nasipima jučer došlo do procijeđivanja vode, zbog čega se, uz pomoć djelatnika Hrvatske vojske, civilne zaštite, vodovoda, vatrogasaca i svih ostalih službi, ali i građana, radilo na uspostavljanju tzv. druge linije obrane.

Ispumpavala se voda i stavljala posebna platna uz nasip kao bi se spriječilo daljnje procjeđivanje nasipa i pojava podriva pa i erozije nasipe.

I u vikend naselju Karašica također je sve pod nadzorom te se izgradio priručni nasip, premda je riječ o nebranjenom području, rekao je župan Šišljagić. Ponovno je zatražio da se svi oni stanovnici vikend naselja koji ne sudjeluju u obrani od poplava jer su radno nesposobni ili bolesni, premjeste na druga područja.

Vodostaj Dunava kod Batine je vrlo visok i iznosi plus 767 cm, no situacija je također pod kontrolom. Na terenu su neprestano stručne ekipe koje obilaze nasip i prate situaciju kako bi mogli po potrebi intervenirati.

Vikend naselje Zeleni otok je pod vodom a njegovi su stanovnici već ranije sve svoje stvari prenijeli ili na više lokacija u kućama ili na druga mjesta, kazao je Šišljagić.

Ravnatelj Državne uprave zaštite i spašavanja (DUZS) Jordan Perinić ocijenio je kako su sve nadležne službe odlično odradile posao na poplavom ugroženom području Osječko-baranjse županije.

I idućih tjedan dana mora se biti maksimalno oprezan kako bi se uspješno kao i do sad reagiralo u svim mogućim opasnostima, rekao je, dodavši da opasnost još nije prošla.

U Osječko-baranjskoj županiji na obrani od poplave angažirano je oko 3000 ljudi, među kojima je tisuću pripadnika Hrvatske vojske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene