Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niska cijena i uvoz

Voćari na rubu propasti: 'Nakon berbe nam ne ostane ništa!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je uložila oko 200 milijuna kuna u podizanje trajnih nasada voća. Od Slavonije do Dalmacije nikli su novi voćnjaci.

Sve je izgledalo obećavajuće dok nisu prve voćke urodile plodom. Nesređeno tržište i uvoz guše mladu proizvodnju šljiva, bresaka i nektarina pa očajni voćari prijete da će raskrčiti nasade koje je sufinancirala država.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor

Grane se objesile od težine plodova i šljiva ne može biti ljepša i slađa. Unatoč tomu, voćare boli glava.

'Bankari i trgovci najveću zaradu odnose nama, tako da nakon ove berbe ne ostane ništa', kaže voćar iz Kneževih Vinograda Dominik Vuković. Niska otkupna cijena i uvoz uništavaju domaću proizvodnju. Tako za kilogram konzumnih šljiva voćari danas mogu dobiti najviše 2 kune. Još dvije nedostaju da pokriju troškove proizvodnje i nešto zarade.

'Jednostavno smo prepušteni tržištu koje nas ucjenjuje i jednostavno nakupci nam nude tako male otkupne cijene', ističe Zoltan Tot iz poljoprivredne zadruge Darđanka. Voćari od države traže zaštitnu cijenu za svoje proizvode. Na taj će način država zaštititi i svoj ulog.

'Imam osjećaj da smo prevareni zato što nas je država poticala i ne mala sredstva uložila u ovaj projekt putem kapitalnih ulaganja i poticaja, a mi smo sada dovedeni pred zid jer svoju robu prodajemo u bescjenje', sitiče Vuković.
Zadnji dio posla bio bi urediti tržište. No, to je u Hrvatskoj mnogo teže nego kopati, saditi i mučiti se pet godina dok voćke ne urode plodom.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene