458159
458159
458159
458159
458159

"Nećemo snositi posljedice zbog premijerovih poruka oko ukrajinske krize"

  • , 24.11.2016., 07:26
  • Autor:
  • komentara

Posjet hrvatskog premijera Ukrajini naljutio je Rusiju. Nije im se svidio Plenkovićev stav prema rješavanju ukrajinske krize, zbog čega su Hrvatskoj stigle oštre kritike.

 
 
 
 
Plenković naljutio Vladimira Putina (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Plenković naljutio Vladimira Putina (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Packe iz Moskve iznenadile su, no ne i zabrinule Plenkovića - uz kojeg je stala i oporba.

Ukrajincima je ponudio hrvatsko iskustvo mirne reintegracije u okupiranim područjima
na istoku te zemlje gdje se još vode borbe i tako se zamjerio Rusima.

"Rekao sam vam da je to niža razina. Bavim se ozbiljnom i odgovornom vanjskom
politikom i principijelnim stavom iza kojeg stoji cijela Vlada", kazao je premijer Plenković.

Plenković nije zabrinut

Oštra kritika Hrvatskoj da "gleda svoja posla" ne brine ga, no ono čemu on nakon povratka iz Ukrajine ne pridaje važnost - zabrinjava Rusiju.

"Pozivamo Zagreb da se umjesto besperspektivnih prijedloga o iskustvima mirne reintegracije koju predlažu Ukrajincima više pozabave rješavanjem kroničnih vlastitih problema, vezanih uz prava Srba i drugih nacionalnih manjina u RH", poručili su iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Ono što me iznenadilo da je na nižoj razini ministarstvo vanjskih poslova Rusije napravilo jedan amalgam - tu se govori o našem iskustvu gdje se konfabulira, govori se o progonu Srba iz Hrvatske i o tome da se mi orjentiramo na neke druge teme", kaže Plenković.

Rusko veleposlanstvo u Zagrebu bez dodatnih je komentara. Oporba je uz Vladu.

"Ne mislim da za ljubav odnosa s nekim važnim zemljama treba u potpunosti negirati sve svoje stavove, ne vidim da je nužno, ali treba voditi računa da se potegnu potezi, koji popravljaju odnose s tim zemljama", kazala je HNS-ova zastupnica i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Cvrtila: "Hrvatska ne može snositi posljedice zbog poruka Plenkovića"

Odgovor iz Moskve nije začudio stručnjake za geopolitiku.

"Mi smo se ovdje jasno odredili gdje smo, što smo, pripadamo Zapadu. Te poruke su puno šire od ukrajinskog slučaja jer mi znamo da se u ovom području, u ovom području trenutno vodi posrednički rat, uvjetno rečeno, informacijama, pritiscima, politikama na prostoru jugoistočne Europe gdje Rusija želi steći određenu vrstu moći i utjecaja", kaže prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku

Cvrtila ne misli da Hrvatska, zbog premijerovih poruka oko ukrajinske krize, može snositi posljedice.

"Tu ne postoje neke jake i čvrste veze, koje bi ugrozile ekonomiju ili nešto slično u Hrvatskoj", kaže Cvrtila.

No, da problema u međusobnim odnosima ima govori i činjenica da Hrvatska nema
svog veleposlanika u Moskvi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se