Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorio na problem

VLAHUŠIĆ SE 'POŽALIO' PLENKOVIĆU ''Kako očekivati od građana da vas podrže ako kažnjavate 45 tisuća ljudi?''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u subotu nakon sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem da je premijeru iznio svoju pretpostavku da će gradski vijećnici HDZ-a, zajedno s onima iz DDS-a te liste Srđ je Grad rušiti proračun za 2017. godinu težak 577 milijuna kuna.

Vlahušić je nakon prvog službenog sastanka s premijerom poručio kako se s Plenkovićem dotaknuo ključnih projekata za Dubrovnik te zatražio njegovu pomoć u rješavanju pitanja brojnih projekata od Terminala u Gružu, hotela Belvedere, golfa na Srđu, koncesije za žičaru itd.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Zoran Milanović U Dubrovniku Milanović kaže da ima informacije o Turudiću: "U slučaju tog tipa postoje ozbiljne sigurnosne zapreke"

Upitan za komentar najave kako je predsjednik dubrovačkog HDZ-a (ujedno i predsjednik Gradskog vijeća) Mato Franković njihov kandidat za gradonačelnika, Vlahušić je rekao kako bi volio da bude što više kandidata te poručio kako mu nije neobično da se upravo Franković, koji je od Vlahušića na posljednjim lokalnim izborima od njega izgubio za 472 glasa, ponovno kandidira.

"Svi mogu odlučiti kako žele ići na izbore, a za mene će biti neobično to što će HDZ vjerojatno srušiti proračun za 2017. godinu od 577 milijuna kuna. Rekao sam premijeru kako očekujem da će vijećnici HDZ-a, Dubrovačkoga demokratskog sabora i liste Srđ je Grad rušiti proračun. Kako očekivati od građana da vas podrže ako vi, kako bi povećali sebi šanse na izborima za jedan posto, kažnjavate 45 tisuća ljudi?", rekao je Vlahušić.

Dubrovački gradonačelnik je ustvrdio i kako je na adresu Grada Dubrovnika stiglo negativno mišljenje Ministarstva financija za naplatu koncesije na žičaru u vlasništvu Excelsa nekretnina. "Šest godina se tučem za žičaru, ovo je četvrti premijer, a nismo dobili ništa. Obrazloženje Ministarstva je da nisu ispunjeni svi formalni uvjeti, a koji su to - nitko ne zna. Nije točno da je Grad pogriješio i da nedostaje jedan dokument kako je objavljeno. Ne ide to lako", rekao je Vlahušić.

U slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu, kao i Odluke o privremenom financiranju doći će do prestanka mandata Gradskom vijeći i gradonačelniku. S obzirom na to da je riječ o kalendarski izbornoj godini, neće se održati prijevremeni nego redovni izbori u svibnju.

Dobroslavić: prikrivena namjera da se razvlašćuje županije

Plenković se osim s Vlahušićem u Dubrovniku susreo i sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem.

"Razgovarali smo o izgradnji Pelješkog mosta, autocesti od Metkovića do Osojnika, kao i Centru za gospodarenje otpadom koji je vrlo bitan za našu županiju, kao i projektima koji su u tijeku poput izgradnje Studentskog doma i dogradnje Zračne luke. Bilo je riječi i o projektu Terminala u Gružu, a mi smatramo kako je riječ o dobrom projektu za koji nije dobro provedena procedura. Smatramo kako se stvari moraju vratiti na početak", rekao je Dobroslavić te istaknuo kako je poseban naglasak bio na povratu središta uprava brojnih institucija na jug Hrvatske.

"Po nama ne dolazi u obzir izmještanje sjedišta kao što je primjerice Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. To je prikrivena namjera da se razvlašćuje županije kako bi se formiralo pet zamišljenih centara koji bi bili središta pet regija u Hrvatskoj", rekao je Dobroslavić.

Upitan o Plenkovićevoj najavi njegove kandidature za župana na sljedećim lokalnim izborima, Dobroslavić je odgovorio kako Županijski odbor tek mora donijeti takvu formalnu odluku.

"Odluka još nije donesena. Riječ je o neformalnim razgovorima bilo, vjerojatno je zato predsjednik stranke zaključio da će biti takva situacija", rekao je Dobroslavić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene