Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili prijedlog

Vlahušić podiže kaznenu prijavu protiv DPDS-a; Društvo: To je pritisak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlahušić je najavio kaznenu prijavu jer je Društvo koje upravlja dubrovačkim zidinama odbilo njegov prijedlog o povećanju cijene karata sa 100 na 120 kuna.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je danas da će podići kaznenu prijavu protiv Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), koje upravlja dubrovačkim zidinama, jer je odbilo njegov prijedlog o povećanju cijene karata sa 100 na 120 kuna, a Društvo pak smatra da je riječ o pritisku, a da je njihova odluka dobro promišljena, jer su ulaznice za zidine skuplje čak od onih za Louvre.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Kako je na konferenciji za novinare rekao Vlahušić, 'pravnici razmatraju mogućnosti, prikuplja se dokumentacija, jer je pitanje kaznene prijave pitanje odgovornosti prema građanima Dubrovnika'.

'Bi li itko od građana, da je vlasnik zidina, nakon što poveća cijenu i stvori veću gužvu, barem tijekom vikenda pokušao još povećati cijene?' upitao je Vlahušić i odgovorio kako 'svi bi'. Također je ocijenio da je učinjena šteta jer cijena karata nije povećana sa 100 na 120 kuna. 'Pet godina uporno ponavljam i pišem pisma, a rijetko kada dobijem pozitivan odgovor. Svake druge godine dođe do povećanja cijena. Cijene su 2008. bile 30 kuna grupne karte i 50 kuna pojedinačne, a danas su 100 kuna za obje kategorije', rekao je Vlahušić.

Podignuta optužnica protiv gradonačelnikovog sina

'Nepovećanje cijena ne može se opravdati ničim drugim nego nerazumnim činom. I direktnom štetom. Može se točno vidjeti koliko je manje završilo na računima grada, DPDS-a i u državnom proračunu', istaknuo je dubrovački gradonačelnik i upitao: 'Kako natjerati ljude koji kažu da ne postoje tržišni uvjeti da se podigne cijena?'

Iz DPDS-a ističu kako takve najave smatraju predizbornima te poručuju kako od svoje odluke neće odustati.

'Mi to smatramo malo predizbornim, a malo i pritiskom na nas. Činjenica je da smo trenutačno među najskupljima u Europi. Naša odluka da ne podignemo cijene je dobro promišljena jer smo trenutačno skuplji čak i od francuskoga Louvrea', komentirao je Vlahušićeve najave tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić te dodao da to društvo samo poštuje odredbe ugovora koje ima potpisane s dubrovačkim Gradskim vijećem.

U skladu s odredbama tog ugovora, DPDS je taj koji može predlagati povećanje cijena, tako da bi onda kaznena prijava išla valjda za poštovanje ugovornog odnosa, istaknuo je Kapetanić.

'Dubrovnik ima celebrity gradonačelnika koji brine samo o svom imidžu'

Najava podnošenja kaznene prijave nastavak je prijepora dubrovačkoga gradonačelnika i grada s DPDS-om u vezi s upravljanjem dubrovačkim zidinama i novcem od ulaznica. Izmijenjenim Zakonom o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koji je Hrvatski sabor prihvatio 31. siječnja, a primjenjuje se od 20. veljače ove godine, grad Dubrovnik preuzeo je upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama, a raskinut je ugovor grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine. No, DPDS je 25. veljače podnio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona, a Ustavni sud 4. ožujka privremeno ga je obustavio i omogućio DPDS-u da i dalje upravlja dubrovačkim zidinama.

Konačna odluka o neustavnosti osporavanoga 36. članka tog zakona donesena je 18. srpnja ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene