Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnikova odluka

Vlahušić, nakon zabrane postavljanja ugostiteljskih kućica na Stradunu, otkazao Zimski festival

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izvijestio je u subotu u Dubrovniku kako će Zimski festival biti otkazan zbog odluke Ministarstva kulture kojom se zabranjuje postavljanje ugostiteljskih kućica na Stradunu.

Vlahušić je na konferenciji za novinare napomenuo da još uvijek nije dobio formalan dopis iz Ministarstva kulture da zabranjuje postavljanje šatora ispred crkve sv. Vlaha te ugostiteljskih kućica na Stradunu pa je ta informacija još uvijek neslužbena.

Pročitajte i ovo Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti" Slika nije dostupna LEX VLAHUŠIĆ Bivši gradonačelnik Dubrovnika i ministar zdravstva Andro Vlahušić ponovno ulazi u gradonačelničku utrku

"Ako je zabrana Ministarstva kulture točna, to znači da nema koncepta Zimskog festivala koji sam osmislio i koji je prošle godine pokazao izvanredan uspjeh jer je vratio život na Stradun. Imali smo pozitivno mišljenje UNESO-a, Ministarstva kulture i svih službi koje su bile potrebne za proteklu godinu. Negativno mišljenje Konzervatorskog odjela tad je bilo samo jedno mišljenje koje nismo morali poštovati i tad sam i rekao da ga neću poštovati'', kazao je Vlahušić te dodao da su ovogodišnje pripreme bile "znatno ozbiljnije" i da su otklonjeni svi uočeni nedostatci.

Pritom je naveo kako je potez od crkve Sv. Vlaha do Kneževog dvora bez ikakvog komercijalnog dijela.

"Kućice smo smanjili, dodali smo hortikulturu, dodali smo umjetničke iskaze i maknuli trgovinu sa Straduna. Cijeli taj prikaz smo na vrijeme predali Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture. Povjerenstvo koje je vodio pomoćnik ministra kulture Davor Trupković i u kojem je bila i pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća dali su nam pozitivno mišljenje, uz uvjet da dostavimo mišljenja hitnih službi. Sve smo to dostavili Ministarstvu kulture'', rekao je Vlahušić te dodao kako je Ministarstvo ipak donijelo negativno rješenje.

Dubrovački gradonačelnik je istaknuo kako je u međuvremenu raspisan poziv za zakup kućica, a smatra kako je predlaganje da se ugostiteljske kućice izmaknu na predio Brsalja ili na Gundulićevu poljanu "ruganje s Dubrovnikom".

"U Gružu i Lapadu napravit ćemo što možemo, ali cijeli Zimski festival kao takav je otkazan. Nema ni zabava ispred Crkve svetog Vlaha, nema ničega jer nema svrhe. Ne možete istrgnuti 90 posto iz korica jedne knjige, ostaviti samo naslov i reći da je to isto", ogorčen je Vlahušić.

Odluka o zabrani još nije službeno objavljena, no prema medijskim napisima uslijedila je nakon sastanka održanog 28. listopada u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Kućice se ne prihvaćaju kako bi se spriječilo oštećenje i onečišćenje uljem i masnoćama koje otječu u povijesnu kanalizaciju koja je, uz Stradun, vrednovana kao zaštićena povijesna jezgra Dubrovnika. Prodajne su pak kućice dopuštene, a moguće ih je rasporediti duž Straduna, no njihovim postavljanjem ne smije se se oštetiti kamen i moraju biti dovoljno odmaknute od okolnih objekata. Prema neslužbenim informacijama, iz Ministarstva kulture predlažu da se ugostiteljske kućice izmjeste sa Straduna na Gundulićevu poljanu, u Porat, na Brsalje te u Lazaret, kako bi se aktivirali i drugi zanimljivi gradski prostori.

U sklopu dubrovačkog Zimskog festivala, ove godine na Stradunu trebalo je biti postavljeno 16 ugostiteljskih i isto toliko montažnih kućica za obavljanje trgovine.

Kućice na Stradunu i prošle godine privukle su veliku medijsku pažnju kada su Konzervatori tražili njihovo uklanjanje, no taj zahtjev je stavljen van snage mišljenjem Ministarstva kulture po kojem montažne kućice nisu ugrožavale kulturnu baštinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene