Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlahušić:

''Postignut je dogovor, 14 ugostiteljskih kućica ostaje na Stradunu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u petak nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva kulture u Dubrovniku kako je postignut dogovor te da će na Stradunu umjesto 32 ostati 17 adventskih kućica, od čega 14 ugostiteljskih, dok će ostale kućice biti rasprostranjene na druge predjele unutar i izvan povijesne jezgre.

Prijepori oko postavljanja kućica na Stradunu počeli su nakon odluke Ministarstva kulture koje je ustvrdilo kako njihovo postavljanje nije primjereno. Gradonačelnik Vlahušić je prvo najavio otkazivanje Zimskog festivala da bi zatim na nedavnoj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća ublažio tu retoriku i najavio današnji sastanak, ali i jasno poručio kako će ''kućice biti na Stradunu''.

''Imali smo sastanak Povjerenstva za javne površine i gospodina Trupkovića i njegova tima. Zajednički smo postignuli dogovor, ne kompromis nego dogovor koji uključuje stavove Ministarstva da adventske kućice mogu biti u povijesnoj jezgri, ali ne na jednoj lokaciji nego na više lokacija uz maksimalno poštivanje svih zaštita, odvoza smeća, dostupnosti hitnih službi. Aktivirat ćemo i Brsalje i Gundulićevu poljanu, a ranije smo aktivirali i Lazarete'', rekao je Vlahušić te dodao kako će na Stradunu biti samo jedan blok, umjesto predviđena tri bloka kućica.

''Na Stradunu će umjesto 32 kućice biti njih 17. Ostat će 14 ugostiteljskih i tri adventske kućice, a drugi prostori će biti ispunjeni i ugostiteljstvom i trgovinom. Sama trgovina s ugostiteljstvom bit će na Brsaljama i Gundulićevoj poljani'', rekao je Vlahušić.
Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković rekao je novinarima nakon sastanka kako je stav Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika da treba aktivirati ostale površine u Gradu.

''Treba aktivirati sve one površine koje to zaslužuju i kojima nismo dali dovoljno šansu. Iznjedrili smo jedno rješenje koje je usuglašeno i sa strukom i preporukama UNESCO-a vezano za aktiviranje prostora u Gradu koji nisu zaživjeli u zimskom razdoblju. Bilo je i pozitivnih i negativnih komentara na kućice, pogotovo ugostiteljske. Grad Dubrovnik je tu da iskontrolira pravilno provođenje svih bitnih stvari, od odvožnje ulja do dostupnosti vatrogasnih službi, hitne pomoći itd.'', rekao je Trupković.

Vlahušić: Morali smo "pokazivati mišiće"

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Slika nije dostupna Vlahušić: 'Kućice se neće micati sa Straduna dok god sam ja gradonačelnik'

Na upit zašto se čekalo da dođe do ovakvog dogovora uoči samog Zimskog festivala te jesu li bili potrebni prijepori s Ministarstvom, Vlahušić je ponovio kako je postignut dogovor, ali i kako je ''morao pokazati mišiće''.

''Ostaje osnovni koncept i postignut je zajednički dogovor. Prošle godine bilo je veliko protivljenje kućicama na Stradunu, a kasnije kad su kućice prihvaćene protivljenja su bila manja. U Dubrovniku postoje dvije skupine, jedna koja smatra da stavljanje i makar jedne stolice na Stradun nije primjereno, te druga koja kaže da Stradun može biti mjesto na kojem se osim kulture i zabave mogu organizirati i stolice i stolovi. Te dvije skupine se nikada neće pomiriti. Nova ministrica kulture došla je prije tri tjedna, dogovor je ranije postojao s ministrom kulture. Morali smo pokazivati mišiće, ali bez uvreda. To je dubrovački način pregovaranja'', rekao je Vlahušić.

Na upit zašto je Ministarstvo kulture odustalo od svog stava da ugostiteljske adventske kućice nisu primjerene na Stradunu, Trupković je odgovorio kako su potaknuli Grad Dubrovnik u tome da i drugi prostori u povijesnoj jezgri zavređuju dobiti svoju funkciju.
''Već dugo vremena Ministarstvo kulture s Gradom po preporuci UNESCO-a radi na Planu upravljanja povijesnom jezgrom. Rade se podloge koje su u fazi pripreme i u tom Planu bit će svi prostori predviđeni za razne manifestacije, neovisno radi li se o adventu ili nekim drugim događajima. Činjenica je da nije Stradun jedino mjesto u Gradu na kojem se neka manifestacija može dogoditi. Drago nam je da smo potaknuli Grad u tome da i drugi prostori, izvan ili unutar zidina zavređuju dobiti svoju funkciju'', istaknuo je.

Na upit kako je došlo do toga da Ministarstvo kulture dođe od stava da na Stradunu ne smije biti nijedna ugostiteljska kućica do toga da su gotovo isključivo ugostiteljske kućice, Vlahušić je odgovorio da u konceptu oživljavanja Grada zimi samo treba paziti da se ne napravi nekakva šteta.

''Mi smo dobili ugostiteljstvo i dobili smo adventski prostor, a dobili smo i Brsalje i Pile i Gundulićevu poljanu. Mi u konceptu oživljavanja Grada zimi ne smijemo napraviti nikakvu štetu, nema bušenja ili nešto slično, nego postaviti i maknuti to. Koliko ćemo mi dobro uspjeti napraviti tu manifestaciju, imat ćemo novi sadržaj na Stradunu. To je sadašnji stav prije donošenja konačnog Plana upravljanja. U njemu sudjeluju svi građani povijesne jezgre i domaće i međunarodne institucije. Nešto je malo drugačije nego lani. Vidjet ćemo i kako će građani reagirati da ne oštetimo ništa'', rekao je Vlahušić.

Trupković: Nisu svi dokazi bili dostavljeni

Pomoćnik ministrice kulture Trupković ustvrdio je kako su gradske službe na današnjem sastanku podastrle dokaze o tome kako će riješiti pitanja infrastrukture, odvoza ulja, električnih instalacija te dodao kako su nakon toga ''usuglašeni stavovi''.
Na novinarsku opasku kako to nema smisla s obzirom na to da je gradonačelnik Vlahušić u nekoliko navrata javno izrekao kako su svi potrebni dokazi i suglasnosti dostavljene već u rujnu, Trupković je odgovorio kako ''nisu svi dokazi bili dostavljeni''.
''Mi smo danas definirali do kraja sve probleme, a podastrijeti su nam načini i postupci koji su provedeni tijekom cijelog ovog razdoblja, a građani su ovdje da provjere provodi li se to'', rekao je Trupković te dodao kako je ranije bilo riječ o načelnoj suglasnosti.
Inače, tijekom sastanka predstavnike Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture ispred zgrade gradske uprave dočekali su zakupci kućica na Stradunu.

Ostaje nejasno koji će ugostitelji biti izmješteni sa prostora Straduna kao i koliko će njih prihvatiti nove prostorne uvjete s obzirom na to da su u javnom pozivu za zakup, sve kućice, njih 16 trgovačkih i jednako toliko ugostiteljskih bile smještene na Stradunu.
Kućice na Stradunu i prošle godine privukle su veliku medijsku pažnju kada su konzervatori tražili njihovo uklanjanje, no taj zahtjev je stavljen van snage mišljenjem Ministarstva kulture po kojem montažne kućice nisu ugrožavale kulturnu baštinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene