444888
444888
444888
444888
444888

'OVO JE OZBILJAN PROBLEM' Orepić opozvao šeficu i Nadzorni odbor AKD-a

  • , 29.07.2016., 11:25
  • Autor:
  • komentara

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je obrazložio poteze koje je poduzeo vezano za Agenciju za komercijalnu djelatnost (AKD), a komentirao je i postupke odjave prebivališta.

 
 
 
 
Orepić opozvao šeficu i Nadzorni odbor AKD-a (Video: Vijesti u 14)
Orepić opozvao šeficu i Nadzorni odbor AKD-a (Video: Vijesti u 14)

Tehnički ministar Vlaho Orepić na pressici je obznanio da je opozvao direktoricu AKD-a i Nadzorni odbor te imenovao privremeni odbor i predsjednicu.

"Kao ministar unutarnjih poslova većinski sam član Skupštine AKD-a i kao takav donio sam odluke: Opozvao sam glavnu direktoricu Agencije za komercijalnu djelatnost, opozvao sam cjelokupni Nadzorni odbor i imenovao drugi, imenovao sam privremenu upravu AKD-a do formiranja nove Vlade. Bitno je napomenuti da je jučer sa svoje dužnosti udaljen predsjednik Nadzornog odbora AKD-a zbog teže povrede rada i discipline. Razlozi zašto sam to napravio jer je AKD od posebnog značaja za RH", rekao je na pressici ministar Orepić.

Privremena uprava je imenovana kako bi društvo moglo raditi do izbora nove Vlade. Privremena šefica AKD-a je, rekao je Orepić, Adela Bišćan. "Odbacujem to da je riječ o politizaciji, ovo su ozbiljni problemi", rekao je Orepić odgovarajući na brojna pitanja novinara zašto je takav potez povukao baš u ovom trenutku.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije želio komentirati smjene u AKD-u, no poručio je kako je, prvo smijenjena uprava, što se sada pokušava prikriti. Tvrdi i kako je direktorica AKD-a smijenjena nezakonito prije dva mjeseca.

'Do druge polovice kolovoza bit će odjavljeno 50 tisuća lažnih prebivališta'

Orepić je poručio da će do druge polovice kolovoza biti odjavljeno oko 50 tisuća lažnih prebivališta, što je problem s kojim se "nije pozabavila ni jedna ranija vlada", a predstavlja "izborni manipulativni potencijal".

Orepić je kazao da je do 26. srpnja, nakon pregleda na području cijele Hrvatske doneseno gotovo 11 tisuća odjava prebivališta te da bi ih u drugoj polovici kolovoza trebalo biti riješeno oko 50 tisuća.

"Ovo je problem s kojim su se susretale sve lijeve i desne vlade i koji nisu htjele, mogle ili željele riješiti. Pored svega ostalog ovaj problem je uistinu velik, a posebno predstavlja izborni manipulativni potencijal, jer se u pojedinim krajevima doslovno uzurpirala vlast. To se ne smije dopustiti. Za problem su znale lijeve i desne vlasti, ali moram napomenuti da je ovo problem s kojim su manipulirale i manjinske skupine, pogotovo srpska zajednica u rubnim dijelovima Hrvatske koja je također koristila ovaj problem za ostvarivanje svojih političkih ciljeva", rekao je Orepić.

Ustvrdio je i da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić "problematičan" po tom pitanju te da mu cilj nije "uređena država". "Gospodine Bandiću, nemate pravo na to", poručio je Orepić, dodajući da Hrvatska treba biti "uređena država u kojoj će svatko imati jednaku šansu".

Nakon što je policija utvrdila da u Zagrebu ima oko 25.000 lažnih prebivališta, ponajviše iz BiH, Bandić je ranije ovoga tjedna poručio da bi svi trebali poštivati zakone, ali da je on gradonačelnik svih Zagrepčana te da ljude ne treba dijeliti.

"Pustite ljude da žive gdje žele, u ovom gradu nitko nije višak i svi su dobrodošli. Ovaj grad su gradili najbolje kćeri i sinovi cijele Hrvatske i BiH. Sam sam ovdje došao prije 42 godine, nisam rođen u Zagrebu, ali svi imaju jednake prilike, ja sam primjer, i mogu izvući Hrvatsku iz krize", kazao je Bandić.

Na pitanje kako je moguće da u metropoli ima toliko lažnih prebivališta, rekao je kako je to nedopustivo, ali da on s tim nema nikakve veze, kao ni koristi od lažno prijavljenih. (B.V./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se