Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od idućeg mjeseca

Vlaho Orepić najavio početak preseljenja prvih 50 izbjeglica u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je u petak u Bruxellesu da će Hrvatska sljedeći mjesec početi s procesom preseljenja i naseljavanja izbjeglica iz Grčke i Italije, i izravno iz Sirije.

Orepić je u petak sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, koji su na dnevnom redu imali migracije, vizni sustav i funkcioniranje schengenskog prostora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže rješenje Ljubljana: Sastanak Orepić-Gjerkeš Žnidar posvećen migracijskoj krizi Slika nije dostupna Međunarodni dogovor KRENULI PREMA MAKEDONIJI Hrvatski policajci odlaze u pomoć na izbjegličkoj ruti

"Najavio sam da Hrvatska kreće s procesima preseljenja i naseljavanja. Već u utorak naši časnici za vezu idu u Grčku i Italiju i krećemo s realizacijom obveze koju smo preuzeli", izjavio je Orepić nakon sastanka.

Iz Italije će u Hrvatsku biti premješteno 10 izbjeglica, iz Grčke također 10, a izravno iz Sirije 30 ljudi.

Zemlje članice obvezale su se da će olakšati teret Italiji i Grčkoj, zemljama na vanjskim granicama EU-a i rasporediti izbjeglice sukladno mogućnostima svake pojedine članice. Riječ je o programu premještanja izbjeglica iz rubnih članica u ostale zemlje. Također su dogovorili i program preseljenja izbjeglica izravno iz trećih zemalja u EU.

Hrvatska bi iz oba programa trebala primiti oko 1600 ljudi u dvije godine.

Turska kaže da još nije dobila novac iz EU-a za izbjeglice

Turska nije dobila novac od Europske unije za sirijske izbjeglice koji je predviđen sporazumom Turska-EU zaključenom u ožujku a čija je svrha zaustaviti priljev izbjeglica i migranata u Europu, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.

"Još nismo primili nikakv novac", rekao je glasnogovornik Ibrahim Kalin. Podsjetio je da je 120 milijuna eura obećano za izbjeglice, ali je rekao da dosad ništa nije primljeno.

Ovoga tjedna podaci EU-a su pokazali da je Unija primila samo 177 sirijskih izbjeglica iz Turske u prošla dva mjeseca iako je obećala da će pojačati program preseljenja.

Podaci UN-a pokazuju da je u Turskoj više od 2,2 milijuna sirijskih izbjeglica. Kalin je rekao da je vlada potrošila više od 10 milijardi dolara na te ljude otkako je izbio građanski rat u Siriji 2011. godine.

Prema sporazumu Turska-EU, Unija treba prihvatiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske i nagraditi je financijski, osigurati putovanje za Turke bez viza te

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene