448960
448960
448960
448960
448960

Biskup Košić poručio za koga bi vjernici trebali glasati na izborima

  • , 04.09.2016., 14:34
  • Autor:
  • komentara

Vlado Košić, sisački biskup, na misnom slavlju u Ludbregu jasno je odredio kome bi hrvatski vjernici trebali dati svoj glas na izborima.

 
 
 
 
Poruke s oltara (Video: Dnevnik Nove TV)
Poruke s oltara (Video: Dnevnik Nove TV)

U svojoj propovjedi, pred desecima tisuća vjernika ali i mnogim političarima, biskup Vlado Košić jasno je vjernicima dao do znanja za koga bi trebali glasati na parlamentarnim izborima iduće nedjelje. A to nikako ne bi trebali biti oni koji su donijeli Lex Perković, koji se protive shvaćanju braka samo kao institucije muškarca i žene te oni koji su na Trg svetog Marka na branitelje slali specijalne postrojbe, smatra biskup Košić koji je tako otvoreno pozvao vjernike da ne glasuju za SDP.

'Zar da danas ponovno na vlasti budu oni koji štite ubojice i koji su donijeli Lex Perković? Političari su u Vukovar - kao i na Trg svetog Marka slali specijalne postrojbe. Kako to da političari nisu zaštitili branitelje? U Hrvatskoj pitanje obitelj treba biti prioritetno. Katolik ne može poduprijeti one koji se protive shvaćanju braka kao saveza muškarca i žene. Takve političare hrvatski katolik ne može birati. Takvima katolik ne smije dati svoj glas', poručio je s oltara biskup Košić.

Biskup Košić istaknuo je da vjernici nemaju stranku, ali imaju načela kojima se vode i pridonose dobru Domovine, naglasivši da ne smiju glas dati onima koji političku moć koriste kako bi ateizirali hrvatsko društvo.

Kazao je da treba podržati one koji pošteno obavljaju javne poslove jer su u korupciju posljednjih godina utonuli mnogi političari. Onima koji su ogrezli u političku korupciju katolici nipošto ne smiju dati glas, istaknuo je Košić.

'Kako bi vjernik mogao glasovati za one koji ne priznaju istinu o zločinima nad njihovim narodom?'

Upitao je kako bi, npr. vjernik mogao glasovati za one političare koji ne priznaju istinu o zločinima nad njihovim narodom u ne tako davnoj prošlosti.

'Uzmimo primjer bl. Alojzija Stepinca. Kad sam sudjelovao u Bruxellesu u lipnju ove godine na izložbi, misi i konferenciji o bl. Alojziju, zapitao sam se, kako to da je na tom važnom događaju promocije istine o našem hrvatskom svecu i kroz njega istine o našoj hrvatskoj prošlosti, sudjelovalo samo pola naših hrvatskih zastupnika, a nisu sudjelovali naši europarlamentarci iz redova tzv. političke ljevice? Baš nitko! Zar to ne govori puno o njima', naveo je u propovijedi biskup Košića.

A onda, dodao je, "nijekanje najvećeg stradanja našega naroda, Bleiburga i Križnog puta! Sjetimo se kako je prije četiri godine pokroviteljstvo nad tom najvećom hrvatskom tragedijom ukinuo tadašnji Sabor, da bi ga tek ove godine u novom sastavu vratio".

Sisački biskup naveo je da također i istina o Domovinskom ratu mora biti kriterij za prepoznavanje istinskih boraca za svoj narod.

"Ne može netko voditi hrvatski narod tko niječe istinu da je taj rat bio obramben i prema tome pravedan, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Dakle, važno nam je načelo zastupanja istine jer dovoljno je ovaj narod podnosio laži i zavođenja, te nametanja onih „istina“ koje su koristile samo pojedincima i elitama, a uništavale narod".

Kada je govorio o pitanju pravednosti naglasio je da se ona očituje u odnosu prema braniteljima Hrvatske koji su u Domovinskom ratu izdržali nadljudske napore, žrtvovali se za Domovinu, a političari su na njih, u herojski i ispaćeni Vukovar 2013. godine, kao i na Trg sv. Marka prošle godine u Zagrebu, slali specijalnu policiju s dugim cijevima.

"Je li to uopće moguće, pitamo se!? Također se pitamo kako to da političari nisu zaštitili hrvatske branitelje od progona one zemlje koja je počinila agresiju na našu domovinu, a po svojim zakonima ih progoni i sudi?, upitao je biskup Košić.

Demografska obnova - pitanje svih hrvatskih pitanja

 Biskup Košić smatra kako je demografska obnova - strateško pitanje broj 1 za iduću hrvatsku vladu.

Na kraju zaključio je da je pitanje svih hrvatskih pitanja - demografska obnova jer, kako je naglasio bez jedinstvene demografske politike Hrvatska neće opstati.

"Molimo se danas i naročito ovih dana, da se pokrenu svi neodlučni i shvate svoju veliku odgovornost te svi, baš svi, pridonesemo dobru naše domovine. Ni jedan katolik, doista, ne bi smio sljedeće nedjelje ostati kod kuće i ne izići na izbore. Molimo se da se narod, koji zavode mediji i lažna obećanja, ne prevari, da razborito i odgovorno izabere vlast koja može čitavu zajednicu voditi pravim putem", zaključio je u propovijedi sisački biskup Košić.

'Znam, netko će mi i ovdje viknuti da se miješam u građanska pitanja, a ja odgovaram - je li kardinal Stepinac ustajao u Katedrali protiv rasizma?', poručio je sisački biskup Košić.

Reiner: Hrvatska očajnički vapi za ozdravljenjem

Uz brojne vjernike i tehničkog premijera Tihomira Oreškovića te bivšeg predsjednika Sabora Željka Reinera u Ludbreg je stigao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je na misu zakasnio pola sata. 

'Moj dolazak ovdje potaknut je osjećajem moralne obveze prema davnom zavjetu Hrvatskog sabora, ali još više ljudskom potrebom da se zajedno sa svima vama ovdje prisutnima pomolim za dobro, sreću, mir i zdravlje svih građana Hrvatske. Ovome se mjestu utječemo u potrazi za nadom, utjehom za okrepom koja će nam podati snagu u suočavanju s našim svakodnevnim izazovima jer nam je ovdje Isus ne jednom iskazao svoju toplinu Božje ljubavi, uslišivši naše molbe', kazao je Reiner.

Naglasio je i da Hrvatska očajnički vapi za ozdravljenjem koje će vratiti dostojanstvo poniženim ljudima.

Hrvatska danas vapi za optimizmom, za dobrotom i toplinom. Hrvatskoj je dosta praznih riječi i lažnih obećanja koji se naslušala zadnjih godina i vapi za konkretnim djelima, rekao je, među ostalim Reiner.

Podsjetivši da su pred nama izbori, istaknuo je kako molitve upućuje da zastupnici sljedećeg saziva Hrvatskog sabora sva svoja znanja i sposobnosti upotrijebe za oporavak Hrvatske, za bolje sutra svih nas, a ponajviše naše djece i unučadi. Istaknuo je kako pritom moraju biti ponizni jer je uloga političara i državnika osluškivati i izvršavati želje naroda kojemu trebaju služiti, a ne umišljati si da narodom vladaju.

"Služenje svom narodu, a ne oholost, bahatost i arogancija moraju biti osobine pravih narodnih zastupnika i takve zastupnike trebaju hrvatski građani birati", poručio je Reiner.

Vjerska manifestacija u Ludbregu spomen je na događaj iz 1411. kada je za vrijeme mise u kapelici dvorca Bathhany došlo do čudesne pretvorbe misnog vina u Presvetu Krv Kristovu. Svetkovina Presvete Krvi Kristove svake godine u Ludbreg dovede brojne osobe iz političkog života Hrvatske budući je pokrovitelj manifestacije i izgradnje kapelice i Svetišta Hrvatski sabor, prema zavjetu iz davne 1739. godine.(N.C./Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se