Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Josipović kritizira

'Vladin program gospodarskog oporavka nije dao rezultate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin program gospodarskog oporavka dosad nije dao rezultate koje smo očekivali, tako da ga treba odlučnije provoditi i nadograditi, ocijenio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući nove podatke o porastu nezaposlenosti i poskupljenju goriva.

Treba brže i odlučnije provoditi program koji je dobio potporu struke, ali ga očito treba i nadograditi, ponajprije kroz poreznu reformu i strukturalne promjene u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, ustvrdio je Josipović nakon sjednice njegova Gospodarskog savjeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

>> U Hrvatskoj čak 319. 845 tisuća nezaposlenih

Poreznom sustavu trebaju promjene koje bi porezno rasteretile rad, a prihodi bi se namakli nekim drugim vrstama poreza koji su danas zanemareni, kazao je Josipović dodavši kako bi se apsolutno morala podići efikasnost državne uprave, posebno u postupcima koji se tiču investicija.

Najnoviji podaci o gotovo 320.000 evidentiranih nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje pokazuju da je u Hrvatskoj i dalje preveliki broj nezaposlenih koji, nažalost, ne pada već raste, i to predstavlja ozbiljan gospodarski i socijalni problem.

Gospodarski savjet ima dvoje odlikaša koji su godinama bez posla

Josipović je to ilustrirao primjerom jednog člana Gospodarskog savjeta koji 'ima dvoje odlikaša koji su godinama bez posla' upozorivši kako se radi o mladim ljudima u čije je visoko obrazovanje društvo investiralo po 100.000 eura.

Što se tiče cijene goriva, na neke parametre Vlada ne može utjecati, npr. na cijenu nafte na međunarodnom tržištu, no odlukama o trošarinama i porezima može amortizirati nekontrolirani porast cijena naftnih derivata, kaže Josipović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene