Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike iz oporbe

'Vladin plan investicija nalikuje listi želja Svetom Nikoli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Vladin plan investicija već su počele stizati kritike iz oporbe. HDZ-ov Ivan Šuker nazvao ga je listom želja Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku, a u HDSSB-u su uvjereni da će se jedino ostvariti davanje autocesta u koncesiju.

Danas predstavljen Vladin investicijski plan oporbeni HDZ dočekao je s nizom kritika. 'Mjesec je darivanja i lijepih želja', rekao je nekadašnji ministar financija Ivan Šuker tvrdeći kako je Vladin plan nalik listi želja Svetom Nikoli i Djedu Božičnjaku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

>> Milanović o nesreći na Sveticama: Bjesove ne kanalizirajte kroz volan

Kaže kako je oslanjanje na državne tvrtke kao pokretač investicija loše jer svaki takav potez znači novo zaduženje ionako prezaduženih tvrtki. 'Treba pomoći privatnim poduzetnicima i rasteretiti ih birokracije', poručio je Šuker objasnivši kako je HDZ-ova Vlada sve već predvidjela mjerama gospodarskog oporavka, ali da Milanovićeva Vlada ništa nije nastavila.

Šuker je još rekao kako je iza nas izgubljena godina, a Vladino 'izvlačenje' kroz tvrdnje da im HDZ nije ostavio nijedan završen projekt smatra nerazumnim i poručuje 'neka konačno nešto naprave pa onda mogu reći da smo mi krivi jer nismo ništa ostavili, a oni eto rade'.

Ništa od investicija, samo će autoceste dati u koncesiju

Vladin investicijski plan nerealnim smatra i HDSSB. Saborski zastupnik te stranke Zoran Vinković uvjeren je kako od toga neće biti ništa, osim davanja autocesta u koncesiju. On s pesimizmom gleda na sve poteze Vlade jer tvrdi da nema naznaka da će građanima biti bolje i da će Hrvatska krenuti u smjeru oporavka.

Na naš upit kako bi on privukao investicije, pojasnio je da bi prvi korak trebala biti fiskalna decentralizacija zemlje te pomoć privatnim poduzetnicima kroz više proračunskog novca za poticanje zapošljavanja i novih tehnologija.

U ostvarenje plana investicija ne vjeruje ni laburist Dragutin Lesar. 'Na naslovnoj stranici ovog programa piše - ništa nismo obećali', komentirao je Lesar. Ustvrdio je da se 90 posto planiranih investicija temelji na novim kreditima, 'očito na inozemnom tržištu što je gotovo neprihvatljivo'.

Smatra da je planirani rast investicija od 11,5 posto vrlo ambiciozan plan, ostvariv samo ako se osigura HNB-ovo otkupljivanje državnih projektnih obveznica uz kamatu od jedan posto, smanjenje regulatornih troškova za investicijske projekte.

Smatra da se investicije smanjuju zbog visoke cijene kapitala i porezne nestabilnosti, usljed čestih promjena poreznog sustava. 'A što se stranih investicija tiče, konačno moramo definirati čije to investicije u Hrvatskoj mi zapravo želimo', rekao je Lesar.

Na primjedbu da je HNB lani otpustio više od šest milijardi kuna rezervi, ali da poduzetnici nisu pokazali interes za taj novac, Lesar je odgovorio da je 'HNB otpustio 6,5 milijardi bankama, a ne gospodarstvu'.

'One su to iznijele u inozemstvo svojim majkama, prema tome to nije bilo otpuštanje namjenski za smanjenje regulatornih troškova, nego je naprosto bilo hranjenje banaka koje su napuhale bilancu da bi njihovi šefovi mogli dići i iskoristiti bankarski bonus, koji se u cijeloj Europi računa tri godine unazad, a u Hrvatskoj se isplaćuje početkom godine za prošlu godinu', ustvrdio je Lesar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene