Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O odlasku iz politike

ŠEKS POSVE ISKRENO 'Moji odnosi s Karamarkom su ledeni. Nikakvi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Šeks govorio je o svojem odlasku s Pantovčaka i nastavku političkog djelovanja.

Vladimir Šeks kazao je kako je zabrinut za sigurnost i stabilnost Hrvatske koja je na pragu verbalnog građanskog rata. Podjele su sve veće, a jazovi sve dublji, kazao je Šeks dodajući da je borbenog raspoloženja jer želi da se to stanje promijeni.

'Mnogi su me otpisivali, mnogi grobari su me pokapali, svake, dvije tri godine. Bilo je puno napisa: Ovaj put je zauvijek gotov. No, ja sam uskrsnuo mnogo puta. Političku karijeru ću nastaviti na drugi način. Nastavit ću je tako što ću se baviti pisanjem memoara, sudjelovat ću i djelovati na publicističkom planu, na konferencijama i kongresima. To je nastavak politike drugim sredstvima', izjavio je Vladimir Šeks gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" .

S s mjesta savjetnika Predsjednice morao je otići jer je kod komisije za pomilovanja zagovarao pomilovanje dilera Vanje Goldbergera, prijatelja njegovog pokojnog sina.

'Predsjednica je bila ljuta, bijesna, vrlo napeta jer je stavljena u središte skandala. Meni je zamjerila što je nisam upozorio da sam razgovarao s nekim članovima Komisije. Kazao sam joj da je nisam trebao upozoriti jer je Goldberger imao sve reference za pomilovanje. Ona je ustrajala da sam je trebao upozoriti i tada sam joj predao ostavku', kazao je Šeks.

Priznao je da i je pogriješio i nije.

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš - 1 Prijavio ga Vladimir Šeks Glavaš u policiji zbog prijetnji, uputio i žestoku poruku Šeksu Josip Šarić Kontroverzni ručak FOTO Platio Šeksu ručak karticom grada, otkriveno što se jelo i pilo: "Iznesene su laži, sve sam uplatio u proračun"

'Radio sam iz srca i vjerujem da bih opet postupio isto. Ostavku sam dao iz moralnih razloga', poručio je Šeks.

Kazao je i da ne želi vjerovati da iza njegove smjene stoji Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Priznao je i da je savjetovao predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da ne daje mandat za sastavljanje vlade Karamarku jer je bio relativni pobjednik a što mu je ovaj očito zamjerio.

'Moji odnosi s Karamarkom su ledeni. Nikakvi. Ne vjerujem da misli da sam ja na čelu stožera u stranci koji mu radi u glavi. Glavni razlog naših zahlađenih odnosa je taj što je prvo u Okučanima a onda u Vinkovcima žestoko prekorio zašto iznosim tvrdnje da u HDZ-u nema demokracije', ispričao je Šeks.

Šeks tvrdi i da ne zna zašto je smijenjen šef SOA-e Dragan Lozančić.

'Bilo bi dobro da su predsjednica i premijer dogovorno donijeli odluku o razrješenju. Vjerojatno su šumovi u komunikaciji uvjetovani nedovoljnim iskustvom', kazao je Šeks.

"Hrvatskoj treba mehanizam gdje će određene službe na vrijeme upozoravati državne dužnosnike da ne ostvaruju kontakte s osobama koje se nalaze pod istragama i krim obradama. Razne su kontroverze koje se vežu uz Zdravka Mamića, on nije pravomoćno osuđena osoba, on je javna osoba. Ja da sam na mjestu Predsjednice, ja bih u pogledu bilo koje osobe koja ima određeni renome, ja bih izbjegavao s njime kontakte", kazao je.

Komentirao je i osuđene dilere i kriminalce na Kolindinoj inauguraciji.

"Nije ona osobno pozivala osobe na svoju inauguraciju, to radi određeni protokol. Bitne su sigurnosne službe, one trebaju Predsjednici to reći. Ona im kaže koga želi pozvati, a služba joj treba reći - možda nije politički oportuno jer je netko pod mjerama. Takav modus operandi mislim da će se ostvariti", ističe.

Odgovorio je i da bi, da je sada u Saboru, pledirao da se Ranko Ostojić izabere za predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost jer najveća oporbena stranka ima pravo na to mjesto i predložiti koga želi. Kazao je i da vjeruje da će se mehanizmi suradnje HDZ-a i Mosta uravnotežiti i stabilizirati se.

'Optimist sam jer će se svi akteri kloniti novih izbora. Održanje na vlasti je najjači eliksir od bilo čega', izjavio je.

Vlast je i za njega imala opijajuću moć, priznao je Šeks, zbog čega je ponekad radio stvari koje su bile pogrešne.

'Pogriješio sam kada sam ušao u bitku s novinarima. Bitku koju nisam mogao dobiti. Vjerovao sam da su neki od njih propagandisti, koji agitiraju protiv HDZ-a, a kada sam ušao u žestoke polemike s njima, sve mi se to vratilo s puno jačim udarcima na koje nisam imao odgovora', priznao je Šeks.

O Zlatku Hasanbegoviću i hoće li biti teret Vladi?

'Veliki su pritisci na premijera da ga razriješi, i bit će sve žešći. Koordinirani su iz inozemstva i iz tuzemstva. Ne mogu se zanemariti, ali na Vladi i premijeru je da uvjere drugu stranu, židovske organizacije i nevladine udruge, da je ministar Hasanbegović počinio grijeh u mladosti, da su to zablude iz mladosti, da je svojim stručnim radovima napravio otklon od svakog totalitarizma i da ne treba zbog grijeha mladosti ispaštati doživotno', smatra Šeks.

Kandidatura na unutarstranačkim izborima?

'Kandidirat ću se za tijela stranke ako me kandidiraju, samo ako dobijem snažnu potporu članstva. A što se tiče mjesta predsjednika stranke, ja se sa ogromnom sigurnošću neću kandidirati za predsjednika HDZ-a', poručio je Šeks.

Složio se da bi Antun Plenković bio dobar predsjednik HDZ-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene