Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao krivnju

BURA SE NE STIŠAVA Šeks bi mogao imati problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišava se bura koju je izazvao Vladimir Šeks svojim javnim priznanjem da je utjecao na Komisiju za pomilovanja. Njega je, a potom i cijelu Komisiju razriješila Predsjednica.

Vladimir Šeks mogao bi imati još problema zbog svojeg postupka. Naime, zbog lobiranja kod Komisije za pomilovanja, mogao bi i kazneno odgovarati. Šeks je pravne odgovornosti za svoj čin bio svjestan kada je javno priznao što je napravio.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

'S fomalno-pravnog stajališta, čistoga, jedan visoki državni dužnosnik i savjetnik predsjednice, on bi se trebao kloniti bilo kakvih utjecaja na članove bilo koje komisije. Ali s jednog ljudskog stajališta, ja sam, kažem, preporučio tim članovima, nekim članovima komisije da pomiliju Vanju Goldbergera', rekao je Šeks prije dva dana.

Danas nije htio dodatno komentirati cijeli slučaj. A u kaznenom zakonu za trgovanje utjecajem propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Na naš upit istražuje li DORH ovaj slučaj - kažu nam kako nisu u mogućnosti odgovoriti, a odgovorit će kada budi mogli.

'Državno odvjetništvo treba reagirati. Treba reagirati jer ovo kazneno djelo spada u jedno od ovih antikoruptivnih postupanja i to treba rasčistiti bez obzira o kome se radi', kazao je odvjetnik Branko Šerić.

Predsjednica je nakon saznanja razriješila Komisiju za pomilovanje, ali tek treba istražiti s kim je Šeks razgovarao i je li utjecao na nekog od članova Komisije.

'Gospodin Šeks je otvorio niz pitanja na koja treba odgovoriti. Ja gospodina Šeksa ne poznajem i nikada nisam s njim razgovarao, sve odluke koje sam donosio, donosio dam isključivo na temelju stanja u spisu i vlastite savjesti, a vjerujem da su tako radili i druge kolege', rekao je Damir Primorac, bivši član komisije za pomilovanje.

Ovakva postupanja, lobiranja i utjecaji na odluke česti su, a pogotovo u pravosuđu, smatra odvjetnik Šerić.

'Što s ljudima koji nemaju nikoga da tako kažem, koji nemaju nikog da im pomaže, da za njih intervenira, dakle krajnje je vrijeme da se nešto poduzme', dodaje Šerić.

Transparency International ističe kako građani očekuju brze reakcije nadležnih institucija.

'Ono za što se mi trebamo zalagati su pozitivne društvene vrijednosti, poštenje i odgovornost i transparentnost i prvenstveno takvo ponašanje očekujemo od svih ljudi na javnim pozicijama. To je nedopustivo ponašanje', smatra Davorka Budimir iz Transparency Internationala.

Ako DORH pokrene istragu ispada kako se Šeks sam prijavio javno priznavši što je napravio i kakvu odgovornost osjeća. Pitanje je bi li se za to ikada saznalo da sam nije progovorio.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene